Toplinski val baš i ne budi želju za stajanjem uz peć i kuhanjem. Upravo zato tijekom vrelih ljetnih dana volimo jesti salate koje su idealan obrok za vrućine. U nastavku pronađite recept za dvije osvježavajuće salate gotove za tren.
2 spasonosna recepta za osvježavajući ljetni ručak
Gotovo za trenSALATA OD GRAHA I KRASTAVACA
Sastojci:
- 3 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 2 kašike limunova soka
- 2 kašike svježeg isjeckanog origana ili 1 kašika sušenog
- svježe mljeveni crni biber, prema ukusu
- 4 šoljice oguljenih krastavaca narezanih na kockice
- 1 konzerva (400 g) ocijeđenog crnoga graha
- 2/3 šoljice crvene paprike (babure) isjeckane na kockice
- 1/2 šoljice izmrvljenog feta sira
- 1/4 šoljice tanko narezanog crvenog luka
- 2 kašike nasjeckanih crnih maslina
Postupak:
U velikoj zdjeli umutite ulje, limunov sok, origano i biber. Ubacite krastavce, grah, papriku, fetu, luk i masline. Jelo možete poslužiti na sobnoj temperaturi, a možete ga prije posluživanja i rashladiti.
GRČKA SALATA SA SARDINAMA
Sastojci:
- 3 kašike limunova soka
- 2 kašike ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 sitno nasjeckani češanj češnjaka
- 2 kašike sušenog origana
- 1/2 čajne kašičice svježe mljevenog bibera
- 3 srednja paradajza, narezan na velike komade
- 1 veliki krastavac, narezan na veće komade
- 1 konzerva ocijeđenog slanutka
- 1/3 šooljice izmrvljenog feta sira
- 1/4 šoljice tanko nasjeckanog crvenog luka
- 2 kašike nasjeckanih maslina (kalamata)
- 2 konzerve (115 g svaka) sardina s kostima, pakovanih u maslinovu ulju ili salamuri, ocijeđenih
Postupak:
U većoj posudi umutite limunov sok, ulje, češnjak, origano i biber. Dodajte potom paradajz, krastavac, slanutak, fetu, luk i masline te nježno miješajte. Servirajte na tanjir i zatim na salatu posložite sardine.