Najskuplji krompir na svijetu: Samo 1 kg košta više od 500 eura

Dobar i za očuvanje našeg zdravlja

Le Bonnotte je najskuplji krompir na svijetu i uzgaja se na otoku Ile de Noirmoutier u Biskajskom zaljevu u Španiji.

Najskuplji krompir na svijetu: Samo 1 kg košta više od 500 eura

Ovaj rijetki krompir raste na pjeskovitim tlima koja upijaju miris oceana. Površina zemljišta na kojoj raste skupocjeni krompir ograničena je na manje od 50 četvornih metara.

Cijena jednog kilograma ovog krompira iznosi čak 500 eura. Inače, ovaj krompir ne treba da se guli jer upija sve arome i okuse zemlje i morske vode.

Smatra se da je jedan od najdelikatnijih okusa koje nepce može osjetiti, obogaćen nijansom limuna, slanim retrookusom i nejasnom gornjom notom oraha.

Ručno se Bonnotte krompir bere samo jednu sedmicu godišnje. Dakle, mora da se bere jedan po jedan i to veoma nježno, zbog čega i ima tako visoku cijenu, uz naravno ostale sastojke koje sadrži.

Obično se berba odvija u maju, kada oko 2500 berača u zoru, pa do zlaska sunca bere krompir koji se kasnije poslužuje na najfinijim gurmanskim stolovima.

Kao i "obični" krompir, jako je zdrav i pomaže u očuvanju našeg zdravlja, naravno u ovisnosti i od toga na koji se način priprema i konumira.

Sam po sebi krompir sadrži malo kalorija a bogat je vlaknika koji nude zaštitu protiv kardivaskularnih bolesti i raka.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak