Kikiriki puter bez ikakve sumnje spada među najzdravije namaze koji postoje. Na veoma ukusan način pruža mogućnost unosa nezasićenih masnoća, proteina i vlakana, pa se po svom sastavu daleko ističe ispred svih ostalih uobičajnih namaza.
Recept za kikiriki puter: Napravite ga sami
Najzdraviji namazIpak, taj epitet najzdravijeg često je ozbiljno ugrožen dodavanjem raznih, nezdravih sastojaka u sam kikiriki puter. Te "dodatke" je zaista teško izbjeći prilikom kupovine ove namirnice, ali zato postoji drugi način kako doći do sigurno sto posto čistog kikiriki putera. Jednostavno, praveći ga u spostvenoj režiji.
Recept i cijela procedura čak uopšte nisu komplikovani. Za sve je potrebno imati blender, te naravno kikiriki u željenoj količini.
Kikiriki u količini od oko 300 grama treba oguliti i staviti ga u blender, te miksati na najvećoj brzini. Nakon što se izmrvi počet će ispuštati masnoću. Cilj je blendanjem postići formu guste kreme, a za što će vjerovatno trebati povremeno i gasiti blender kako se ne bi pregrijao.
Rezultat samog pretvaranja kikirikija iz čvrstog u krem oblik obično je za okus većine ljudi previše gust, pa se može omekšati dodavanjem manje količine maslinovog ulja.
Sve što je preostalo je namazati i probati izvrsni domaći kikiriki puter.