Zdravi Cheesecake sa šlag kremom od jagode

Cheat Day

Upoznajte luksuzno kremasti recept iz vaših snova. 

Zdravi Cheesecake sa šlag kremom od jagode
Zdrav recept za cheesecake koji je toliko jednostavan za napraviti, a toliko kremast da nikad ne biste pogodili da nije pun šećera i kalorija!

Mnogi recepti za cheesecake traže toliko veliku količinu šećera da je sve što osjetite zapravo šećer.
Kada pomislimo na zdraviji recept za cheesecake, prvu stvar koju treba smanjiti jeste šećer. Također, potrebno je izbaciti i teške tradicionalne kreme koje smo navikli viđatu u cheesecakeu i zamijeniti ih zdravijom opcijom kao što je šlag krema od jagode. Podravkina šlag krema sadrži odličan omjer ugljikohidrata, bjelančevina i masti: mliječne bjelančevine i jestivu želatinu kao komponentu bjelančevina, a masti u obliku biljnih masnoća. Dodana bojila, ekstrakt paprike i kurkumin isključivo su biljnog porijekla. Upravo zato je ovo mnogo zdravija opcija.

Znamo da je frustrirajuće obilaziti radnje sa zdravom hranom kako biste pronašli sve zdrave sastojke, tako da se u ovom receptu nalaze sastojci koje možete pronaći u svim trgovinama. A recept je toliko jednostavan da ga možete praviti sa djecom i od toga napraviti zabavu za cijelu porodicu.



Potrebni sastojci:

  • 700 ml krem sira (sobne temperature)
  • 500 ml jogurta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika kukuruznog škroba
  • 1 kesica šlag kreme od jagoda (45 g) umjesto šećera
  • 200 grama mljevenog keksa
  • 50 grama mljevenih oraha
  • 50 grama putera

Priprema:

Prvo pripremite podlogu tako što ćete rastopljeni puter umješati sa keksom i tanko nanijeti na dno posude. Što tanji red keksa i oraha, to manje kalorija.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Posudu veličine otprilike 10x15 napunite do pola vodom i stavite na donji stalak pećnice. Posebno sa mlijekom izmiješajte polovinu smjese za šlag kremu od jagoda i ostavite sa strane. To ćete koristiti kao premaz na vrhu kolača. Drugu polovinu smjese za šlag krenu koristićete samo kao prah, umjesto šećera.

U međuvremenu pomiješajte sve ostale sastojke dok se ne sjedine (pazite da ne pretjerate, jer će se stvoriti zračni mjehurići u smjesi koji će dovesti do pucanja). Zatim smjesu pomiješajte sa polovinom praha za šlag kremu od jagoda i izlijte u posudu sa poklopce obima 25 cm.

Posudu stavite u pećnicu na srednji stalak, iznad posude sa vodom. pecite 30 minuta i za to vrijeme nemojte otvarati pećnicu. Kada istekne vrijeme, ostavite zatvorena vrata pećnice i isključite toplotu.

Nakon toga možete izvaditi posudu sa vodom. Cheesecake ostavite u zatvorenoj rerni dodatnih 5 minuta. Zatim izvadite (i dalje će izgledati kao da nije gotovo) i ostavite da se ohladi 20 minuta. Premažite ostatkom šlag kreme i ukrasite jagodama. Nakon toga kolač ostavite u frižider. Važno je da ne stavite kolač direktno iz rerne u frižider kako bi se postepeno hladio.

Cheesecake ostavite u frižideru otprilike 5 sati kako bi dobio željenu teksturu.

Prijatno i uživajte u nestvarnom okusu cheesecakea savršene teksture!

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak