Kako se liječi alergija na kikiriki

Alergija kod male djece i simptomi

Alergija na kikiriki je jedna od najčešćih alergija na hranu. Istraživanja u Americi pokazuju da ova alergena bolest zahvata više od milion djece. Osobe koje su alergične na kikiriki mogu osjetiti niz simptoma, uključujuči povraćanje, grčeve u stomaku, probavne smetnje i proljev.Česte reakcije alergije su otežano disanje, gušenje, pad krvnog pritiska i nesvjestica.

Kako se liječi alergija na kikiriki

Novi tretman liječenja ove bolesti, pod nazivom Palforzia, podrazumijeva svakodnevnu konzumaciju kapsula koje sadrže malu količinu kikiriki brašna i kikiriki proteina. Ta se količina tokom tretmana povećava i do 300 miligrama po danu. Dakle, tretman je za oralnu upotrebu i djeluje tako da ojačava imunitet i desenzibilizuje ljude na osnovu njihove alergije na određeni proizvod.  Ideja je da se djeci izgradi tolerancija na alergene kikirikija.

Stručno savjetodavno vijeće smatra da je ovo dobar put ka smanjenju rizika od opasnih alergenskih reakcija, te da ovaj tretman treba biti općeprihvaćen i da se treba odobriti.

''Liječenje može potencijalno opasnu reakciju pretvoriti u onu koja se lakše kontroliše. Izlaganjem pacijenta kontrolisanim dozama pod nadzorom, slučajna izlaganja mogu biti manje kritična.'' - rekao je Mehdizadeh, alergolog.

 

Rezultat nakon šest mjeseci jeste da je djeci omogućeno uzimanje kikiriki proteina i trebali bi sigurno moći konzumirati male količine kikirikija. Ovim tretmanom odraslim osobama neće biti omogućeno nesmetano uzimanje kikirikija, ali će reakcije, ako slučajno dođu u dodir sa kikirikijem, biti znatno blaže.

Iako FDA (Food and Drug Administration) neće donijeti svoju konačnu odluku o zvaničnoj upotrebi Palforzie do kraja naredne godine, dosadašnja otkrića daju nadu milionima djece i tinejdžera koji pate od teške alergije na kikiriki.

Do sada izbjegavanje alergena iz hrane bio je jedini način da se izbjegnu alergijske reakcije. Palforzia bi mogla ojačati čovjekov imuitet na alergene, što bi znatno ublažilo njihove reakcije.

Pacijenti koji imaju alergijske reakcije na hranu traže terapiju ili pomoć kako bi smanjili rizik od opasnih reakcija. Terapija koja bi im mogla pomoći bi znatno poboljšala kvalitetu njihovih života, jer svakako da je hrana sastavni dio naših života.

Naravno, ovaj tretman ima određene rizike. Istraživanja su pokazala da je manji broj djece doživjelo alergijske reakcije na kapsule i kikiriki protein. Tretman je morao odmah biti obustavljen zbog neželjenih efekata.

Ovaj tretman bi trebao obezbijediti djeci sigurno i mirno odrastanje, bez straha da će mala količina kikirikija za njih biti smrtonosna. Pored toga, sve prve doze, a zatim i povećanje tih doza moraju biti primijenjene u zdravstvenim ustanovama za liječenje alergijskih reakcija.

S obzirom na kombinaciju nuspojava i rizika, stručnjaci se slažu da je potrebno studioznije pristupiti ovom tretmanu da bi se što bolje postigla efikasnost ovog lijeka.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak