1 1/5

1. Kreatin obara miostatin i podiže IGF-1

Kreatin je i više od suplementa, evo i zašto
Kreatin je i više od suplementa, evo i zašto

Naučno istraživanje iz 2008. godine otkrilo je nešto prilično šokantno. Suplementiranje sa kreatinom 10 dana u kontinuitetu stimulira gene povezane sa prenosom anaboličkih signala. U časopisu "Journal of Molecular and Cellular Endocinology" je navedeno kako su naučnici ispitali način uticanja kreatina na miostatin i anabolički gen IGF-1 u mišićnom tkivu muškaraca iskusnih u treninzima izdržljivosti. Miostatin je poznat po tome što potiskuje rast mišićnog tkiva i njegovi nivoi su posebno povišeni kod osoba koje pate od AIDSA i karcinoma. Isto tako, životinje koje imaju genetski poremećaj sa miostatinom imaju veoma velike mišiće.

To znači da je smanjenje miostatina uvijek dobra stvar za mišiće. Kreatin je upravo supstanca koja ga obara i to je iznenadilo naučnike. Isto tako, povećanjem gena poznatog kao IGF-1, povećava se čisto mišićno tkivo, a to je također jedna od odličnih funkcija kreatina.

Komentari (2)

Zdravím. co si myslíte kdybych to takhle dávkoval? bodyflexnutrition.cz/blog/kreatin---davkovani-a-rizika/

Jan Bratan

Stara je uzrečica da doza čini otrov no uovim dozama 10 ,20,..ili nešto grama dnevno zasigurno nije štetno.Štetnije je filanje multivitaminskim preparatima koje mnogi uzimaju potpuno nepotrebno.

Damir burcar
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak