Loše prehrambene navike najčešći su uzrok povišenog LDL holesterola čije visoke vrijednosti povećavaju rizik od bolesti srca i moždanog udara. Na žalost, većina ljudi s povišenim holesterolom nema dijagnostikovan ovaj poremećaj. Donosimo nekoliko savjeta kako sniziti i održavati zdravu razinu holesterola u krvi pomoću hrane.
Namirnice koje pamžu kod povišenog holesterola
Hrana i zdravljeKafa
U jednoj studiji su znanstvenici saznali kako osobe koje redovno piju umjerene količine kafe rjeđe završe kod liječnika i manje su zabrinuti zbog zdravlja srca. Iste osobe imaju 18 posto manje šanse da će imati problema s holesterolom.
Mlijeko
Jedan od najboljih načina za brigu o srcu je izbacivanje punomasnih mliječnih proizvoda iz prehrane, a umjesto njih konzumirati one s malim postotkom masnoće jer sadrže više proteina.
Maslinovo ulje
Puno soli i masnoća koje vam ne trebaju se nalaze u puteru pa ga lijepo pozdravite i zamijenite maslinovim uljem koji je odlična namirnica za održavanje holesterola u normalnoj razini.
Bjelanjak
Stručnjaci smatraju kako sastojak bjelanjaka, koji su među osviještenim konzumentima zabrinutima za holesterol već odavno dobrodošla zamjena za cijelo jaje, može doprinijeti snižavanju povišenog pritiska, piše Science Daily. Laboratorijskom analizom znanstvenici su došli do zaključka kako sastojak bjelanjaka – peptid, jedan od građevnih komponenti proteina – snižava krvni pritisak.
Riba
Sadrže proteine i dobar izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrži omega-6 i manje omega-3. Bogate su vlaknima te sadržajem fitosterola, što ih čini kombinacijom nutrijenata za odgovor kod povišenog holesterola i snižavanje „lošeg“ LDL holesterola.
Chia sjemenke
Bogate su nutrijentima, naime dvije kašičice chia sjemenki sadrže oko 140 kcal, 4 grama proteina, 12 grama ugljikohidrata, od čega je 11 grama vlakana, 7 grama nezasićenih masnih kiselina te 205 miligrama kalcija. One su najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina, koje su povezane s velikim brojem zdravstvenih prednosti poput snižavanja holesterola i rizika pojave srčanih bolesti.