Namirnice zbog kojih tijelo može poprimiti loš miris

Čak i hrana može biti uzrok neugodnog mirisa tijela

Stručnjaci izdvajaju neke prehrambene namirnica koje uzrokuju pojačano izlučivanje mirisa iz organizma, premda su zapravo zdrave, ali zbog njih znoj ima intenzivniji vonj.

Namirnice zbog kojih tijelo može poprimiti loš miris

Naše čulo mirisa jedno je od glavnih čula kojim raspolažemo i na koje se oslanjamo - bilo pri odabiru dobre hrane, partnera ili pak za detekciju opasnosti. Također, očigledno je kako su ljudi posvećeni vlastitom mirisu, a na tome kozmetička i parfemska industrija svake godine okreće milijarde. Ali, nije važno samo kako i koliko se često peremo te koji dezodorans ili parfem koristimo, već i ono što u sebe unosimo, ističu stručnjaci, koji su izdvojili devet namirnica odgovornih za "smrad".

1. Paradajz

Britanski znanstvenik Chalers Stewart otkrio je da se neugodan miris tijela može povezati s jedenjem paradajza. Naime, on je primijetio sličnost u mirisu ljudskog znoja i kore paradajza te je analizirao tu "slučajnost" te zaključio da na miris znoja utječu terpen i karotenoid u paradajzu. Alternativa je jesti paradajz umjereno ili pak radije kuhati - jer se time gubi i efekt pojačanog lučenja mirisa, piše Bright Side.

2. Mliječni proizvodi

Velik broj ljudi ima smanjenu toleranciju na laktozu jer im nedostaje enzim za razgradnju. U nekim slučajevima, konzumiranje mliječnih proizvoda kod ljudi s ovakvim tipom metaboličkog poremećaja vodi do izlučivanja mirisa koji podsjeća na onaj kelja.

3. Riba

Ribe i morski plodovi sadrže visoke razine vitamina A. Osim toga, neke vrste riba, poput pastrmke ili tune, imaju velike količine vitamina B4, a on prirodnom ljudskom mirisu dodaje onaj koji podsjeća na ribu. Ljudi koji inače imaju visoke razine B4 vitamina u organizmu osljetljivi su na taj, znanstveno potvrđen "Trimethylaminuria sindrom", koji se i liječi.

4. Kupusnjače

Brokula, karfiol i kelj bogate su antioksidansima i općenito jedan od najzdravijih dodataka u prehrani. Ali, one sadrže i puno sumpora, koji se razlaže u poprilično smrdljive supstance te može rezultirati neugodnim mirisom tijela. On se zadržava satima, a najbolji način je uzimanje umjerenih količina tih namirnica te kombiniranjem s drugom hranom koja će pospješiti brže izbacivanja mirisa iz tijela.

5. Zobene pahuljice i orašasti plodovi

Iako su vrlo dobri za probavu te odličan izvor nutrijenata, ove namirnice stimuliraju proizvodnju plinova (metana, vodika i ugljik dioksida). Najbolji način da eliminišete miris je pijenje većih količina vode nakon unosa u organizam.

6. Luk i bijeli luk

Od njih nam smrdi iz usta, pa nije čudno ni da koža nakon njih smrdi. Krivac je opet sumpor, a rješenje je pijenje kafe, dodavanje perišuna u jelo ili pijenje nezaslađene limunade - to pomaže da se miris brže razgradi.

7. Crveno meso

Obiluje vitaminima, željezom, fosforom i kreatinom, ali predstavlja težak zadatak za našu probavu. Stojeći na mjestu u tijelu, ono počinje s procesom truljenja, zbog čega daje i znoju neugodan miris. Rješenje? Ne jesti ga više od dva puta sedmično.

8. Grašak

Ovo povrće je uvjerljivo najveći krivac za nadutost, pa tako i neugodne vjetrove zbog proteina koji sadrže, a teško se probavlja. Da bi neutralizirali taj efekt, samo namačite grašak u vodi devet sati.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak