Ovo su najzdravije namirnice za novembar

Vrijeme kada trebate obratiti pažnju šta unosite u organizam

Sezonska hrana je hrana koja raste u prirodnim uvjetima. Zbog toga je najzdravija, najukusnija i najjeftinija. U što većoj mjeri trebamo konzumirati sezonske namirnice koje su dobre za naše zdravlje i ujedno uživamo u bogatstvu okusa, i štedimo novac.

Ovo su najzdravije namirnice za novembar

Jeftinija je

Kada se voće i povrće uzgaja u vrijeme kada je predviđeno, potrebno je puno manje ulagati u njihov uzgoj, što se u konačnici odražava na potrošačima.

Ukusnija je

Ne moramo ni spominjati koliko su kruške ukusnije u jesen, u odnosu na zimu ili proljeće. Isto vrijedi i za ostale namirnice.

Zdravija je

Za uzgoj sezonskih namirnica potrebna je puno manja količina pesticida i hemikalija, zbog čega su te namirnice zdravije i ne povećavaju rizik od nastanka različitih bolesti.

Sezonsko voće

Jabuke

Sezona jabuka je sada na vrhuncu. Sada su najzdravije i najukusnije. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina C i odličan izvor dijetalnih vlakana. Jabuke bismo trebali jesti svakodnevno, a možete ih pripremati na različite načine.

Avokado

Avokado je kremast i ukusan. Sadrži jako malo holesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina koje potiču zdravlje krvnog sistema. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Avokado možete koristiti u pripremi različitih jela.

Kivi

Ovo je pravo malo čudesno voće. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalija i bakra, a odličan izvor vitamina C i vitamina K. S obzirom na njegovu visoku nutritivnu vrijednost, u kiviju trebate uživati umjereno.

Narandže

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Narandža je savršena za jačanje imuniteta zbog svoje pristupačnosti.

Kruške

Sezona krušaka je sada na vrhuncu i svakako ih trebate iskoristiti. Već u decembru neće biti toliko pristupačne, zdrave i ukusne. Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C, a odličan izvor dijetalnih vlakana.

Limun

Limun je puno više od voća za pripremu limunade. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu raznih jela.

Grejp

Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Okus grejpa velikom broju ljudi ne odgovara, zbog čega ga nemaju naviku konzumirati.

Nar

Sadrži jako malo natrija. Dobar je izvor vitamina A, K, kalcija i magnezija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C i mangana. Nar je ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka.

Dunja

Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C.

Sezonsko povrće

Artičoke

Sadrže jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor niacina, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.

Cvekla

Cvekla sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Cikla je odlična za pripremu napitaka i odlično se slaže s bobičastim voćem.

Brokula

Brokula bez sumnje pripada najzdravijim namirnicama na svijetu. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Kupus

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Mrkva

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.

Prokulice

Sadrže jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice su neobičnog, pomalo gorkastog okusa, ali to ne znači da ne možete u njima uživati. Isprobajte ukusne zapečene prokulice!

Karfiol

Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je blagog okusa pa se odlično slaže uz gotovo sve vrste mesa.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak