Povrede zglobova i suplement glukozamin - Body.ba

Da li ih liječi ili ne?

Povrede zglobova i suplement glukozamin

Piše: Body.ba

Utorak, 13.02.2018.

Povrede zglobova i suplement glukozamin

Mnogi bodybuilderi i sportisti generalno pate od bolova u zglobovima i spajajućim tkivima, te su sasvim prirodno u potrazi za suplementima sposobnim da utiču na poboljšanje njihovog stanja. Vjerovatno najpoznatiji suplement u toj kategoriji je glukozamin. 

Postoje mnoge kontraverze vezane za ovaj suplement, jer rezultati mnogih istraživanja koja se vrše radi ispitivanja djelotvornosti ovog suplementa postavljaju se kao kontradiktorna jedna drugima.

Dok rezultati jednih istraživanja otkrivaju veoma povoljan uticaj na popravljanje stanja zglobova, druga istraživanja prikazuju rezultate u kojima se ne očitava nikakav napredak.

U čemu je problem?

Glukozamin kao aminošećer inače nastaje u tijelu kao spoj glutamina i glukoze, dok se kao suplement u laboratorijama obično proizvodi izvlačeći ovu supstancu iz ljuštura školjki i rakova koje su bogate glukozaminom. 

Na tržištu suplemenata se može pronaći više oblika glukozamina, ali onaj koji jedini stvarno radi i pomaže bolnim zglobovima i vezivnim tkivima jeste glukozamin sulfat. Upravo zbog postojanja glukozamin hidrohlorida i još nekih oblika ovog suplementa, najčešće i dolazi do zabluda, pa otprilike 50% naučnih istraživanja prikazuje efektivnost glukozamina, dok drugo 50% ne prikazuje pomake.

Drugi važni faktor koji direktno stoji s pitanjem djelotvornosti glukozamina je dužina trajanja njegove primjene. Kao što je slučaj sa pojedinim istraživanjima, tako i neki ljudi odustaju od suplementiranja s glukozaminom nakon par sedmica zaključujući da ne pomaže. 

Zglobovi nisu poput mišića prokrvljeni i u mogućnosti da za kratak vremenski period dobiju veliku količinu supstance koju im donosi krv. Zbog toga za postizanje djelotvornosti ovakvog tipa suplemenata nekada treba i dva do tri mjeseca. 

Opširnije o glukozaminu i načinu na koji pomaže povrijeđenim i oboljelim zglobovima, hrskavicama i ligamentima, možete pročitati u našem ranijem osvrtu na temu ovog cijenjenog suplementa.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>McGregorov viski je loš, ali i dalje ruši rekorde

Nakon svih poraza

McGregorov viski je loš, ali i dalje ruši rekorde

Conor McGregor definitivno nije zamišljao svoj povratak u UFC na način kako se sve odigralo, kada ga je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Odvikavanje od nezdrave hrane je i dokazano bolno

Nagli prestanak

Odvikavanje od nezdrave hrane je i dokazano bolno

Nagli prestanak jedenja brze i nezdrave hrane, doslovno je bolan jer izaziva nekoliko simptoma kao kod svih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je 36 jaja dnevno bolje od steroida?

Interesantna ideja

Da li je 36 jaja dnevno bolje od steroida?

Među stotinama različitih fitness savjeta, barem jedan uvijek privuče veliku pažnju. Kada se vratimo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Tajna tijela zgodne mame nakon poroda

samo 3 mjeseca

Tajna tijela zgodne mame nakon poroda

Candice Swanepoel je slavna manekenka i model donjeg rublja za prestižni brend Victoria Secret. Zgodna mama...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)