Povrede zglobova i suplement glukozamin - Body.ba

Da li ih liječi ili ne?

Povrede zglobova i suplement glukozamin

Piše: Body.ba

Utorak, 13.02.2018.

Povrede zglobova i suplement glukozamin

Mnogi bodybuilderi i sportisti generalno pate od bolova u zglobovima i spajajućim tkivima, te su sasvim prirodno u potrazi za suplementima sposobnim da utiču na poboljšanje njihovog stanja. Vjerovatno najpoznatiji suplement u toj kategoriji je glukozamin. 

Postoje mnoge kontraverze vezane za ovaj suplement, jer rezultati mnogih istraživanja koja se vrše radi ispitivanja djelotvornosti ovog suplementa postavljaju se kao kontradiktorna jedna drugima.

Dok rezultati jednih istraživanja otkrivaju veoma povoljan uticaj na popravljanje stanja zglobova, druga istraživanja prikazuju rezultate u kojima se ne očitava nikakav napredak.

U čemu je problem?

Glukozamin kao aminošećer inače nastaje u tijelu kao spoj glutamina i glukoze, dok se kao suplement u laboratorijama obično proizvodi izvlačeći ovu supstancu iz ljuštura školjki i rakova koje su bogate glukozaminom. 

Na tržištu suplemenata se može pronaći više oblika glukozamina, ali onaj koji jedini stvarno radi i pomaže bolnim zglobovima i vezivnim tkivima jeste glukozamin sulfat. Upravo zbog postojanja glukozamin hidrohlorida i još nekih oblika ovog suplementa, najčešće i dolazi do zabluda, pa otprilike 50% naučnih istraživanja prikazuje efektivnost glukozamina, dok drugo 50% ne prikazuje pomake.

Drugi važni faktor koji direktno stoji s pitanjem djelotvornosti glukozamina je dužina trajanja njegove primjene. Kao što je slučaj sa pojedinim istraživanjima, tako i neki ljudi odustaju od suplementiranja s glukozaminom nakon par sedmica zaključujući da ne pomaže. 

Zglobovi nisu poput mišića prokrvljeni i u mogućnosti da za kratak vremenski period dobiju veliku količinu supstance koju im donosi krv. Zbog toga za postizanje djelotvornosti ovakvog tipa suplemenata nekada treba i dva do tri mjeseca. 

Opširnije o glukozaminu i načinu na koji pomaže povrijeđenim i oboljelim zglobovima, hrskavicama i ligamentima, možete pročitati u našem ranijem osvrtu na temu ovog cijenjenog suplementa.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Koliko su Herbalife proizvodi istinski zdravi?

Katastrofalne činjenice

Koliko su Herbalife proizvodi istinski zdravi?

Brojne velike fitness zvijezde kao i velikani sporta općenito, ambasadori su Herbalifea - jednog od najvećih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pesticidi i pitanje kako ih ukloniti sa namirnica

Spas zdravlja

Pesticidi i pitanje kako ih ukloniti sa namirnica

Kao što je poznato, velika većina povrća i voća koju koristimo ishrani tretirana je brojnim pesticidima koji...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća

(Pre)opasne za zdravlje

WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ozbiljno se zalaže za potpunu zabranu proizvodnje trans-masnoća na...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zašto je vanilija trenutno skuplja od srebra?

Cijenjeni začin

Zašto je vanilija trenutno skuplja od srebra?

Vanilija je možda i najcjenjeniji začin na svijetu, a informacija da je na svjetskim berzama cijena vanilije...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)