Povrede zglobova i suplement glukozamin - Body.ba

Da li ih liječi ili ne?

Povrede zglobova i suplement glukozamin

Piše: Body.ba

Utorak, 13.02.2018.

Povrede zglobova i suplement glukozamin

Mnogi bodybuilderi i sportisti generalno pate od bolova u zglobovima i spajajućim tkivima, te su sasvim prirodno u potrazi za suplementima sposobnim da utiču na poboljšanje njihovog stanja. Vjerovatno najpoznatiji suplement u toj kategoriji je glukozamin. 

Postoje mnoge kontraverze vezane za ovaj suplement, jer rezultati mnogih istraživanja koja se vrše radi ispitivanja djelotvornosti ovog suplementa postavljaju se kao kontradiktorna jedna drugima.

Dok rezultati jednih istraživanja otkrivaju veoma povoljan uticaj na popravljanje stanja zglobova, druga istraživanja prikazuju rezultate u kojima se ne očitava nikakav napredak.

U čemu je problem?

Glukozamin kao aminošećer inače nastaje u tijelu kao spoj glutamina i glukoze, dok se kao suplement u laboratorijama obično proizvodi izvlačeći ovu supstancu iz ljuštura školjki i rakova koje su bogate glukozaminom. 

Na tržištu suplemenata se može pronaći više oblika glukozamina, ali onaj koji jedini stvarno radi i pomaže bolnim zglobovima i vezivnim tkivima jeste glukozamin sulfat. Upravo zbog postojanja glukozamin hidrohlorida i još nekih oblika ovog suplementa, najčešće i dolazi do zabluda, pa otprilike 50% naučnih istraživanja prikazuje efektivnost glukozamina, dok drugo 50% ne prikazuje pomake.

Drugi važni faktor koji direktno stoji s pitanjem djelotvornosti glukozamina je dužina trajanja njegove primjene. Kao što je slučaj sa pojedinim istraživanjima, tako i neki ljudi odustaju od suplementiranja s glukozaminom nakon par sedmica zaključujući da ne pomaže. 

Zglobovi nisu poput mišića prokrvljeni i u mogućnosti da za kratak vremenski period dobiju veliku količinu supstance koju im donosi krv. Zbog toga za postizanje djelotvornosti ovakvog tipa suplemenata nekada treba i dva do tri mjeseca. 

Opširnije o glukozaminu i načinu na koji pomaže povrijeđenim i oboljelim zglobovima, hrskavicama i ligamentima, možete pročitati u našem ranijem osvrtu na temu ovog cijenjenog suplementa.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Degustatori slatkiša: Oglas za najbolji posao

Posao koji svi žele

Degustatori slatkiša: Oglas za najbolji posao

Svi znaju da su slatkiši nešto najgore za tjelesnu formu što se može unijeti u organizam, ali istovremeno ne...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Food blogger

Hajrudin Šišić: Zdrave namirnice nisu skuplje

Hajrudin Šišić, poznatiji kao Harry Coopers je food blogger – autor bloga Harry Coopers Food. Njegov šarolik...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Nevjerovatan oglas

Priroda ga ne želi: Ovo je 6 godina star hamburger

Najpoznatiji lanac brze hrane na svijetu dobio je neočekivan udarac zahvaljujući jednom oglasu na planetarno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Pet država u kojima se pije najviše piva

Najveće pivopije

Pet država u kojima se pije najviše piva

Da je alkohol izuzetno toksičan, neposredno i posredno utiče na desetine različitih oboljenja i pored toga da...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)