Glukozamin: Suplement koji spašava bolne zglobove - Body.ba

Zglobovi i hrskavice

Glukozamin: Suplement koji spašava bolne zglobove

Piše: Alem Haznadarević

Petak, 23.06.2017.

Glukozamin: Suplement koji spašava bolne zglobove

Jedan od suplemenata kog jako cijene kako bodybuilderi tako i sami ljekari je spoj aminogrupe glutamina i glukoze poznat kao glukozamin. U vezivnim tkivima ljudskog tijela se nalazi u dosta visokim koncentracijama, pa baš iz tog razloga je idealan pomagač osobama koje imaju problema sa zglobovima, hrskavicama, tetivama ili ligamentima.

Glukozamin sulfat stimuliše ugradnju sumpora u hrskavicu, kao i produkciju veoma važne sinovijalne tečnosti koja služi za podmazivanje zglobova. Kroz sve to, glukozamin poboljšava fleksibilnost i omogućuje čvršće prijanjanje između kostiju zglobova. 

Osobe koje se suočavaju sa bolovima u koljenima, kukovima, kičmom i zglobovima, bilo da su izazvani povredama ili da im je dijagnosticiran artritis, korištenjem glukozamina bi trebale osjetiti olakšanje, čak i značajnije nego što bi bio slučaj sa korištenjem protuupalnih nesteroidnih lijekova kakvi su Andol, Voltaren i drugi, i to bez nuspojava kakve taj tip lijekova sa sobom nosi. Interesantno je što su neka istraživanja otkrila da ovaj aminošećer pomaže i kod bolova u donjem dijelu leđa, koje je statistički gledano barem jednom u životu osjetila svaka treća osoba na svijetu.

Velikim naučnim istraživanjem provedenim u saradnji 16 američkih univerziteta, tokom kog su između 2006. i 2010. godine učešće uzele 1583 osobe sa dijagnozom osteoartritisa, utvrđen je procenat efikasnosti korištenja glukozamina  na smanjenje bola od sjajnih 70 posto, a generalno stanje pored usporenja razvoja bolesti, poboljšano je kod 20 posto pacijenata.

Glukozamin je inače u najvećem dijelu prisutan u hitinu ljuštura školjki i rakova, te je unos u vidu suplementa i jedini način dostavljanja hrskavicama i zglobovima te spasonosne supstance.  Baš zbog njegovog porijekla, glukozamin bi trebale izbjegavati jedino osobe koje su alergične na rakove, školjke i puževe. U svim ostalim slučajevima nuspojave su minimalne, pa je tako samo u 3 posto slučajeva zabilježena pojava mučnine, depresije, a moguće su i određene neugodnosti u želucu.

Utvrđeno je da se oralnim unosom 95 posto unesenog glukozamina uspije apsorbovati kroz stijenku crijeva, a od te količine, oko 30 posto se uskladišti za kasnije korištenje prilikom sinteze dodatnih vezivnih tkiva.

Jednostavnim rječnikom rečeno, glukozamin osobama koje imaju problema sa zglobovima olakšava stanje, svojim protuupalnim svojstvima ublažuje gorući problem koji se osjeća prilikom svakog pokretanja zgloba, te u konačnici pomaže izgradnju hrskavice i drugih vezivnih tkiva.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)