Šipak i njegove nevjerovatne prednosti za zdravlje

Plod, sok i ulje šipka mogu pomoći kod mnogih zdravstvenih stanja

Šipak je nedavno proglašen superjunakom među voćkama i našao se u središtu pažnje zbog svog pozitivnog dejstva na zdravlje!

Šipak i njegove nevjerovatne prednosti za zdravlje

Nauka se tek u posljednje vrijeme zabavlja razotkrivanjem tajni ove nevjerovatne biljke: istražuju se nutritivni i ljekoviti sastojci ploda, soka, pa i u ulja koje se dobiva iz sjemenki. Tako je šipak nedavno proglašen superjunakom među voćkama i ponovo se našao u središtu pažnje, a ne samo radi profinjenog kiselkasto slatkog okusa, već svog doprinosa u održavanju zdravlja. Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog sistema, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i s povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.

Koje vitamine sadrži šipak?

Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola - tanini, antocijani i elegična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice na molekularnoj razni od razornog djelovanja slobodnih radikala. Šipak sadrži više antioksidanata od brusnice i narandže, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sistema i nisu toksični.

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju raznu LDL (lošeg) holesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma. Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja stijenki krvnih žila. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zubi. Također smanjuje sintezu estrogena u tijelu te može pomoći kod liječenja raka dojke. U ekstraktu šipka pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.

Šipak nuspojave

Šipak konzumiran kao voće nema popratnih nuspojava te se može jesti u gotovo neograničenim količinama. Svako voće je izvor bogatstva fitotvari, a ako se jede svježe, povoljni učinci na zdravlje su mnogobrojniji i snažniji. Preporučuje se konzumiranje sirovog šipak radi boljeg iskorištenja antioksidanata i to u sklopu uravnotežene prehrane, ali i ako imate problema s apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da šipak pomaže osobama oboljelim od astme jer visoka razina vitamina C ima snažno protuupalno djelovanje. Od šipka se proizvodi i ulje koje predstavlja potencijal u borbi protiv otvrdnjavanja krvnih žila.

Plod šipka možete čuvati na sobnoj temperaturi, ali ne direktno na sunčevom svjetlu. Za duže skladištenje, u frižideru se može pohraniti cijeli plod, a sama zrnca se mogu čuvati u frižideru ili zamrzivaču u plastičnim vrećicama.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak