Adekvatna prehrana za vrijeme bolesti vrlo je bitna kako bi sama bolest bila lakše podnošljiva i kraćeg trajanja. U nastavku saznajte šta je najbolje jesti ukoliko se ne osjećate dobro, a šta treba izbjegavati.
Šta jesti, a šta izbjegavati kada se osjećate bolesno?
Namirnice koje mogu pomoći i odmoći kada ste bolesni
Šta izbjegavati kod glavobolje?
Zreli sirevi
Što je sir zreliji to proizvodi više histamina. Primjer takvih sireva su gauda, ementaler i parmezan. Histamin iz sireva može uzrokovati širenje krvnih žila u mozgu čime izaziva glavobolju ili intenzivira postojeću.
Fermentirane namirnice
Okidač za glavobolju može biti tiramin, odnosno aminokiselina prisutna u fermentiranoj hrani. Neki ljudi teško probavljaju tiramin što ih čini podložnijima razvoju glavobolje povezane s namirnicama bogatim tom aminokiselinom. Konzumiranje namirnica kao što je kiselo zelje može izazvati lančanu reakciju čija je posljedica stezanje i širenje krvnih žila u mozgu, što može pojačati glavobolju.
Šta jesti kod glavobolje?
Nemasno meso
Nemasno meso poput junetine i piletine sadrže riboflavin i koenzim Q10 koji su važni za opskrbljivanje mozga energijom. Iako još nije poznat tačan mehanizam, istraživanja upućuju na to da osobe koje pate od migrena imaju problema s metaboliziranjem energije u mozgu.
Krastavci
Kad je tijelo dehidrirano, crpit će vodu od svugdje gdje je ima, uključujući i mozak. Posljedica toga je da se mozak i zaštitna ovojnica smanjuju te udaljavaju od lubanje što može uzrokovati glavobolju. Konzumiranje namirnica bogatih vodom, kao što su svježi krastavci, može pomoći uravnotežiti tjelesne tekućine i tako ublažiti glavobolju.
Šta izbjegavati kod grlobolje?
Sirovo povrće
Kad kašljete ili imate grlobolju namirnice koje imaju grubu teksturu ili su tvrde mogu biti teške za gutanje i dodatno nadražiti bolno grlo.
Citrusno voće
Citrusno voće tijelo može opskrbiti vitaminom C, elektrolitima i kalijem što je poželjno kada ste bolesni. Međutim, kiselina prisutna u citrusima može dodatno nadražiti grlo stoga je bolje izabrati neke druge namirnice bogate vitaminom C dok grlobolja ne prođe.
Šta jesti kod grlobolje?
Jaja
Jaja sadrže vitamin D i cink koji pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv virusa i bakterija. Osim toga, proteini iz jaja razgrađuju se u dvije amino kiseline važne za savladavanje bolesti.