2 2/5

Clostridium perfringens

Opasne bakterije koje se mogu nalaziti u hrani
Opasne bakterije koje se mogu nalaziti u hrani

Mnoge namirnice imaju Clostridium perfringens, ali u manjoj količini. Ova bakterija je obično prisutna u mesu i peradi, kao i u njihovim proizvodima. Ove bakterije nastaju u vlažnom okruženju ili u namirnicama koje dugo stoje na sobnoj temperaturi. Otkriveno je da hrana koja se konzervira u kućanstvu, a nije dobro pripremljena, kao što je zeleni grah, kukuruz, repa i šparoge, ima ovu bakteriju. Ako određena hrana ima malu izloženost kisiku, može doći do proizvodnje ove bakterije.

Loša vijest Clostridium perfringensa je ta što ovu bakteriju ne možete uništiti kuhanjem, te se može umnožiti ako se hrana ne pojede odmah već ostane na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Jednom kada se konzumira, bakterije će proizvesti toksine u želucu, što će dovesti do različitih simptoma kao što su slabost mišića, nerazgovijetan govor, suha usta, teško gutanje i zamagljen vid. Simptome osoba počinje osjećati 13 do 36 sati nakon konzumiranja hrane zaražene ovom bakterijom.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak