Glavni simbol brze hrane, hamburger je širom svijeta omiljeni način brze "dopune goriva", a svoj status suvereno drži uprkos tome što zasigurno svaka osoba itekako dobro zna da hamburger spada među najnezdraviju hranu koja se može pojesti.
Šta jedan hamburger radi vašem tijelu?
Ako ste se ikada pitaliU jednom standardnom hamburgeru kakav je i najpoznatiji McDonald'sov Big Mac, može se pronaći vrlo velika količina zasićenih i trans masnoća, mnogo soli, brzih ugljikohidrata i nešto proteina. Kako to nije kombinacija nutrijenata koja se uopšte može smatrati povoljnom, stručnjaci su detaljno istražili uticaj i procese koje izaziva u organizmu.
Tako je zaključeno da već nakon 10 minuta nakon konzumiranja hamburgera mozak počinje otpuštati dopamin, koji rezultira sa osjećajem zadovoljstva i užitka.
30 minuta kasnije, velika količina soli unesena u organizam putem hamburgera, počinje povlačiti vodu s ciljem balansiranja nivoa unesenog natrija. Rezultat toga je ubrzan rad srca i povećanje krvnog pritiska širom tijela.
40 minuta kasnije, nivoi glukoze u krvi su pri osjetnom padu, a to vodi do lučenja inzulina, budeći jaku želju za novom porcijom hrane.
Vrlo je interesantna tvrdnja stručnjaka da kompletna probava jednog hamburgera biva kompletirana nakon duže od 3 dana, dok trans masnoće kao sastavni elemenat, u organizmu ostaju čak i po 51 dan do potpunog okončanja procesa varenja i izbacivanja ostataka iz organizma.
McDonald'sov slavni "Big Mac" je toliko popularan u svijetu da ekonomija kao nauka od 1986. godine poznaje "Big Mac index", kao jedno od mjerila vrijednosti novca u svijetu. Sve to je