Učinite vaše obroke zdravijim uz ove kulinarske trikove

Kuhajte zdravije uz ove savjete

Ako imate visok holesterol i krvni pritisak, vaš doktor vam je vjerovatno savjetovao da počnete slijediti zdravu dijetu kao dio vašeg plana liječenja. Dobra vijest je da i zdrava hrana može biti izuzetno ukusna, a na određene načine možete joj poboljšati teksturu i ukus. 

Učinite vaše obroke zdravijim uz ove kulinarske trikove

Body.ba vam donosi nekoliko savjeta da poboljšate okus vaših svakodnevnih obroka, čineći vašu hranu zdravijom i boljom za vaše srce:

Dodajte začine vašim obrocima

Prirodno smo skloniji tražiti namirnice koje su bogate mastima i koje sadrže puno soli. Ipak, nuspojave mogu biti izrazito štetne za naše zdravlje, naročito ako ovakvu ishranu pratimo već duže vrijeme. Stoga, umjesto soli vašim obrocima dodajte ukusne začine poput bosiljka, origana, majčine dušice, đumbira, čilija i slično. Ovi začini mogu potpuno transformisati vaše obroke, a osim toga, puno su zdraviji za vas od soli. Mogućnosti su beskrajne, kao i okusi.

Neka većina vaših obroka sadrži povrće

Ništa ne uništava ukusan obrok poput dosadnog i bezukusnog priloga. Stoga svakom obroku s mesom, ribom ili mahunarkama, dodajte povrće. Zdrava riba neće imati toliko dobar okus ako je jedete bez priloga, a idealan dodatak jelima je upravo povrće. Pobrinite se da većinu tanjira čini povrće, a mnogim jelima možete dodati i različite voćke. Citrusi, na primjer, su dostupni tokom zime, a mogu biti odličan dodatak salatama i umacima. Slatki krompir, tikvice, kelj, repa i slično, mogu vašim okusima dodati potpuno drugu aromu.

Sami pravite supu

Supa bi trebala biti dio vaše svakodnevne ishrane. Konzumiranje supe od povrća ima brojne prednosti za zdravlje, a jedna od glavnih se odnosi upravo na probavni sistem. Pripremanje vlastite supe je mnogo jednostavnije nego što mislite, a kada jednom probate, vjerovatno se više nećete vraćati na kupovne verzije. Ako kupite gomilu mrkve i celera, jednostavno ih iskoristite za dodavanje u supu. Isto vrijedi i za kelj, brokule, karfiol i brojne druge namirnice. Zatim dodajte vodu, koristite začine i dodajte malo limunove kore kako biste poboljšali okus.

Dodajte orašaste plodove u vaše obroke

Orašasti plodovi ne samo da čine ukusne grickalice, već dodaju raznolike okuse i teksture jelu. Studije su pokazale da neki orasi, poput badema, pistacija, kikirikija i oraha, mogu pomoći u snižavanju LDL (lošeg) holesterola i krvnog pritiska. Sirovi ili suho pečeni orasi su najzdraviji izbor za srce, jer ne uključuju dodana ulja ili nezdrave masti.

Kuhajte s čajem

Možda uživate uz šalicu čaja ujutro za doručak ili prije spavanja, ali jeste li probali kuhati s čajem? Jedinstvene karakteristike čaja čine ga savršenim za sve vrste kuhanja. Dobra vijest za vaše srce je da čaj nudi i snažne antioksidante koji mogu pomoći u snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska. Zeleni i crni čajevi pokazali su se najefikasnijim u promociji zdravlja srca jer sadrže najpovoljnija svojstva. Čaj se može koristiti kao baza za supu ili umak, ili kao tečnost za prženje ili kuhanje na pari.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak