Na prvi pogled ne djeluje logično i čak zvuči nehigijenski, ali upravo je suprotno. Kada se malo zadubimo u problem, shvatit ćemo zbog čega stručnjaci upozoravaju da svježe pileće meso ne treba prati.
Ne perite svježu piletinu! Evo i zašto
OpasnoRadi se o tome da prilikom pranja svježeg mesa, na stotine malih kapljica vode padaju svuda naokolo. Ako već znamo da je pileće meso podložno tome da predstavlja dom brojnim bakterijama koje izazivaju brojne infekcije, tada postaje jasno što je svaka ta kapljica potencijalna opasnost.
"Ispitivanja su pokazala da 44 posto ljudi uvijek pere piletinu prije njenog spremanja, a to je praksa koja može campylobacter bakteriju proširiti prvo na ruke, a zatim i na radne površine, na odjeću, kao i na pribor za jelo i sve predmete koji se nalaze u bližoj okolini, a na koje mogu pasti kapljice vode", navode iz britanske agencije za zdravstvo.
Da se radi o ozbiljnim upozorenjima jasno govore problemi koje izaziva samo ova pomenuta bakterija, a neki od njih je i izazivanje oštećenja nerava.
Sada se logično postavlja pitanje kako onda oprati mesto. Stručnjaci tvrde da je sama toplota kojoj je izloženo prilikom prženja/pečenja/kuhanja sasvim dovoljna da uništi sve mikroorganizme koji se nalaze na mesu.