Zašto je pranje ruku zaista važno?

Zaštita od virusa

Kako prijetnja od koronavirusa raste, centri za kontrolu i prevenciju bolesti i drugi službenici javnog zdravstva naglašavaju važnost pranja ruku. Prevencija je važna za zaustavljanje širenja virusa, obzirom da ne postoji cjepivo koje bi ga spriječilo, te nema antivirusnih lijekova koji bi ga mogli izliječiti.

Zašto je pranje ruku zaista važno?

Koronavirus se lako širi kapljicama kada kašljemo, kišemo i dišemo. Osim toga, naše ruke dodiruju mnoge površine, te mogu pokupiti mikrobe, uključujući i viruse. Ako nakon toga dodirujete vaše oči, nos ili usta, ovi patogeni mogu zaraziti tijelo.

Evo kako vam pranje ruku smanjuje broj mikroba na rukama i pomaže u sprječavanju širenja zaraznih bolesti:

Bakterije i virusi različiti su na više načina. Bakterije su jednoćelijski organizmi koji se mogu samostalno razmnožavati, dok virusi čine jezgro genetskog materijala i mogu se razmnožavati samo vezanjem na ćelije domaćina. Budući da virusi nemaju organele da se razmnožavaju, oni "otimaju" ćelijsku mašineriju domaćina da naprave mnoštvo novih virusa.

Uprkos njihovim razlikama, najbolji način za sprječavanje bolesti bakterijskih i virusnih uzročnika je da učinkovito operete ruke.

Postoje dvije strategije za smanjenje količine mikroba na vašim rukama. Prvi je smanjenje ukupne biomase mikroba - odnosno smanjivanje količine bakterija, virusa i drugih vrsta mikroorganizama. To radimo tako da ruke peremo sapunom i isperemo vodom. Hemija sapuna pomaže u uklanjanju mikroorganizama s naših ruku.

Druga strategija je ubijanje mikroba. To radimo upotrebom proizvoda s antibakterijskim sredstvom poput alkohola, hlora, peroksida, hlorheksidina ili triklosana. Međutim, djelotvornost ovih sredstava može biti različita, ovisno o određenom mikrobu.

Da li su voda i sapun dovoljni?

Neki akademski radovi pokazali su da su antibakterijski sapuni djelotvorniji u smanjenju određenih bakterija na prljavim rukama od sapuna bez antibakterijskih svojstava.

Međutim, postoji problem. Neke bakterijske ćelije na našim rukama mogu imati gene koji im omogućavaju da budu otporne na određeno antibakterijsko sredstvo. Kasnije ovi geni koji su omogućili bakterijama da se razvijaju mogu izazivati otpornije slojeve.

Da bismo očistili ruke, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje da:

  • Navlažite ruke vodom
  • Nanesite sapun na ruke i trljajte 20-30 sekundi
  • Dobro isperite čistom vodom
  • Osušite ruke čistim peškirom ili osušite na zraku.

Ako sapun i voda nisu dostupni, CDC preporučuje upotrebu sredstva za pranje ruku na bazi alkohola koja sadrže najmanje 60% etanola. Alkoholi imaju širok spektar antimikrobne aktivnosti i manje su selektivni za otpornost u odnosu na druge antibakterijske hemikalije. Iako sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola možda neće raditi na svim vrstama bakterija, WHO preporučuje upotrebu sredstava na bazi alkohola za ubijanje virusa koji mogu biti na vašim rukama.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak