1 1/4

1. Kamenje u bešici

4 rijetke bolesti od kojih obolijevaju muškarci
4 rijetke bolesti od kojih obolijevaju muškarci

Na prvom mjestu se nalazi kamenje u bešici. Po Američkoj nacionalnoj biblioteci o medicini, ono je mnogo rjeđe nego mnogo poznatije kamenje u bubrezima. Kako kaže dr Adam Ramiin, urolog i osnivač Udruženja specijalista za tumore urološkog trakta u Los Anđelesu, ono nastaje od kristiraliziranih minerala koji nastaju u bešici kada je urin previše koncentrisan. Važno je napomenuti da ovo kamenje ne daje često nikakve simptome ali da može uzrokovati promjene kakve su bol u stomaku, često i bolno mokrenje ali i simptome kao što su krv u mokraći, zamućena mokraća ili čak bol u vašem penisu.

Srećom, većina kamenčića je jako mala pa se oni često izbace napolje preko mokraće. Međutim, kako objašnjavaju u Providence Health Service , ako je kamenje veće možda će biti potrebno da se podvrgnete hiruškoj intervenciji ili cistolitolapaksiji, intervenciji u kojoj se koriste ultrazvučni talasi ili laser da se razbiju kamenci.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak