Stručnjaci tvrde da visoke temperature mogu ugroziti vid!

Oprez!

Val vrućina koje su ovog ljeta zahvatile cijeli kontinent ima posljedice na okolinu, ali i na ljudski organizam.

Stručnjaci tvrde da visoke temperature mogu ugroziti vid!

Ni oči više nisu zaštićene. Naprotiv, na njih djeluju i visoke temperature, te zračenje i jaka svjetlost, upozoravaju oftamolozi.

Svrbež u području oko očiju, njihovo crvenilo ili osjećaj peckanja već je znak da postoji patnja, objašnjava doktor Stanila Dan Mircea, rumunski specijalist oftamolog.

Prema njegovim riječima, ekstremne temperature mogu da uzrokuju konjunktivitis ili sindrom suhog oka, ali dugoročno se može govoriti o povećanom riziku kao adjuvatnom faktoru od makularne degeneracije ili karatakte zbog nezaštićenog izlaganja sunčevim zrakama.

"Osim topline, atmosferski zagađivači mogu uzrokovati infekcije oka, stoga moramo biti oprezni i intervenisati kada primijetimo da nam oči pate jer se takva stanja mogu pogoršati ako se na vrijeme ne liječe", objašnjava Mircea.

Sindrom suhog oka javlja se ljeti jer suzni film isparava kada smo izloženi visokim temperaturama, a oči više nisu dovoljno hidratizirane. Tako se javljaju iritacije, a nerijetko i peckanje.

Konjunktivitis je također česta ljetna bolest uzrokovana virusnom ili bakterijskom infekcijom. To se može dogoditi posebno nakon kupanja u moru ili bazenu i vrlo se lako prenosi s jednog oka na drugo, ali i sa jedne osobe na drugu.

Vrč je još jedno uobičajeno stanje očiju ljeti, posebno kod djece. Osim oteklina i crvenila, često je popraćena boli, ali treba imati na umu da trljanje očito samo pogoršava simptome.

I ljeti su prisutne alergije svih vrsta, a neke zahvaćaju i oči. Onečišćenje, prašina i vlaga faktori su koji pridonose razvoju sezonskih alergija.

Nezaštićeno izlaganje svjetlu je još jedan faktor rizika za ozbiljnije probleme. Stoga UV zrake mogu s vremenom pvoećati rizik od ozbiljnijih stanja, kao što su makularna degeneracija, karatakt,a glaukom, "oko surfera" ili pterigij, pa čak i rak kože u području kapaka i očiju.

Uz sunčane naočale koje blokiraju 99-100 posto UVA i UVB zrake, svima se preporučuje da izbjegavaju dodirivanje i trljanje očiju, da ne dijele peškire, maramice ili kozmetiku s prijateljima ili članovima porodice te da uvijek tokom plivanja nose zaštite naočale.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak