Jutarnje tuširanje hladnom vodom je najbolja moguća stvar za vaše zdravlje

Najbolja moguća stvar koju možete da uradite je da se ujutro tuširate hladnijom vodom.

Jutarnje tuširanje hladnom vodom je najbolja moguća stvar za vaše zdravlje

Studije u Nizozemskoj pokazale su da osobe koje se ujutro tuširaju hladnom vodom u manjoj mjeri izostaju s posla u poređenju s osobama koje se tuširaju toplom vodom. Ova studija obuhvatila je više od 3.000 ljudi, no još nije utvrđeno zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti.

Prema nekim istraživačama, smatra se da bi hladna voda mogla da "pojača" imuni sistem.

Studija iz Češke otkrila je da je imunitet ojačao kod mladića koji se bave sportom i tri puta nedeljno, u razdoblju od šest sedmica, su uranjali u hladnu vodu.

Hladna voda također aktivira simpatički živčani sustav, dio živčanog sustava koji upravlja i utječe na naš odgovor "borba ili bijeg". Riječ je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

Hladna voda također poboljšava i cirkulaciju, a neke studije sugerišu da bi hladna voda mogla pomoći i u skidanju kilograma.

Osim toga, hladna voda ima brojne psihičke prednosti. Ako je hladna i kada dođe u kontakt s licem i vratom, može da poboljša moždane funkcije.

Ipak, treba imati na umu da hladan tuš može da bude i opasan, naročito za osobe koje imaju srčane bolesti, pa svakako treba biti oprezan i pronaći idealnu temperaturu vode.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak