Tuširanje hladnom ili vrućom vodom?

Prednosti i mane

Tuširanje je dio svakodnevnice, ali se mnogi pitaju da li je bolje tuširati se vrućom ili hladnom vodom.

Tuširanje hladnom ili vrućom vodom?

Dva do tri tuširanja sedmično su dovoljna s medicinskog gledišta, ali mnogi radije svaki dan po nekoliko puta odlaze pod tuš. To naročito vrijedi za osobe koje su često izložene fizičkim poslovima ili redovno treniraju.

Odabrana temperatura tuširanja ne utječe samo na vaše lično blagostanje, već i na vaše zdravlje. Tuširanje hladnom vodom donosi neke zdravstvene prednosti. Za početak možete se brzo razbuditi ako se tuširate hladnom vodom, potom se brže oporavljate nakon vježbanja.

Hladan tuš pomaže i u smanjenju svrbeža i pogodan je osobama koje imaju osjetljivu kožu, a neka istraživanja pokazala su da je hladna voda dobra u pomoći protiv raznih bolesti jer izaziva otpornost imunološkog sustava na stres. Mada, preporučuje se izbjegavanje hladnog tuša za osobe koje su bolesne.

Uz sve prednosti, hladno tuširanje pomaže da vam kosa bude zdravija.

A šta nam donosi tuširanje vrućom vodom?

Oni su nepoželjni s dermatološkog gledišta, mada su mnogima od nas privlačni i uživamo u vrućoj vodi dok se tuširamo. Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, vruća voda brže uklanja prirodna ulja na koži.

Vruća voda je dobra za opuštanje mišića koji se brže oporavljaju, zatim ublažava respiratorne simptome i pomaže da se očisti začepljenje u nosu, iako ta para može biti i štetna za one s hroničnim plućnim stanjima.

Tuširanje vrućom vodom također poboljšava san. Tuširanje vrućom vodom u trajanju od oko 20 minuta dokazano pomaže poboljšanju samog sna. Možda zvuči čudno, ali tuširanje vrućom vodom pomaže i pri rashlađivanju.

Ako se istuširate hladnom vodom, temperatura će se smanjiti i osjećat ćete se svježije, ali će se smanjiti i protok krvi, a vaša unutrašnja temperatura ostat će jednako visoka.

Postoje i oni koji prave naizmjenišna tuširanja vrućom i hladnom vodom, odnosno rade to naizmjenično. To iziskuje određeni napor, ali kada se naviknete - možete mnogo toga dobrog donijeti svom tijelu.

Ukoliko se naizmjenično tuširate toplom i hladnom vodom, poboljšavate rad krvotoka, što dobro djeluje na krvožilni sustav. Naime, krvne se žile stežu kad su izložene hladnoj vodi, što privremeno podiže tlak i ubrzava protok krvi.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak