Ovo je najbolji način da zaustavite hrkanje!

Naučno je dokazano

Mnogi ljudi imaju problema s hrkanjem, a to osim njima samima, posebno smeta onima s kojima žive.

Ovo je najbolji način da zaustavite hrkanje!

Hrkanje može biti uzrokovano vašim životnim stilom, ali i medicinskim problemima, zbog čega bi bilo najbolje da se što prije otkrije uzrok te pojave, kako bi se proglem na adekvatan način rješavao i tretirao.

Razni poremećaji disanja mogu biti iza hrkanja, poput apneje, odnosno gubitka daha tokom sna. Razlog hrkanja mogu da budu viški kilograma ili suvišno tiko oko vrata, koji pritiške vrat, zbog čega dolazi do iritirajućih zvukova.

Ako nije medicinski problem, hrkanje može da se liječi promjenom načina života ili svakodnevnih životnih navika. Dosta toga ovisi o tome kako spavamo (u kojem položaju), da li konzumiramo alkohol i cigarete i kakve lijekove koristimo. Naravno, problemi s nosom i sinusima takođe dovode do hrkanja što remeti miran san i osobi koja pati od toga i osobama s kojima je okružen dok spava.

Za Svjetski dan spavanja, stručnjakinja za spavanje Kiera Pritchard s Everynight.com podijelila je jednostavan trik koji može spriječiti hrkanje.

Jedan od najjednostavnijih načina da zaustavite hrkanje je spavanje na boku, umjesto na leđima ili trbuhu.

"Možda je najveća prednost spavanja na boku umjesto na leđima to što spavanje na boku može spriječiti hrkanje. Spavanje na leđima često može da dovede do pogoršanog hrkanja i opstruktivne apneje u snu. Čeljust, jezik i druga meka tkiva kolabiraju u grlu kada ležite na leđima. Srušeno meko tkivo sužava vaše dišne putove i otežava disanje, što na kraju rezultira hrkanjem", kazala je Kiera Pritchard.

"Oni koji spavaju na trbuhu često pogrešno poravnaju vratnu kralježnicu zbog toga što moraju uvijati vrat u stranu kako bi disali.Osim toga, spavanje na boku također može dovesti do bolje probave, jer sprječava porast želučane kiseline i 'drži sadržaj želuca na mjestu'", dodala je.

"Međutim, ležanje na boku osigurava da će gravitacija spriječiti da vaša želučana kiselina teče prema gore. Probavni problemi koji spavanje na boku može spriječiti ili upravljati, uključuju žgaravicu i refluks kiseline. Još jedna prednost je što može pomoći u čišćenju toksina iz mozga, jer vaš položaj spavanja može utjecati na učinkovitost tjelesnog otpadnog sustava, poznatog kao glimfatički sustav", istakla je ona.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak