Savjeti za ubrzavanje metabolizma - Body.ba

Korisne informacije

Savjeti za ubrzavanje metabolizma

Piše: Body.ba

Petak, 12.07.2013.

U četvrtoj deceniji života metabolizam počinje da se usporava i to oko pet procenata za svakih deset godina. To se dešava zbog gubljenja mišićne mase i dodatnih masnih naslaga. Znajući sve ovo, vjerujemo da ćete još više cijeniti naredne savjete. Ne postoji osoba koja ne želi da sagori kalorije bez puno truda. Zato se i pitamo kako da trošimo više kalorija?

1. Tuširajte se hladnom vodom
Za vrijeme tuširanja naizmjenično mijenjajte temperaturu vode od tople ka hladnoj. Istraživanja su pokazala da se tim procesom poboljšava cirkulacija, što jako pozitivno utječe na brzinu metabolizma.


2. Ne preskačite obroke
Preskakanje obroka dokazano usporava rad metabolizma. Zato, nemojte dozvoliti da prođe pet sati a da ništa niste u organizam unijeli. Podrazumijeva se da ti obroci trebaju biti umjereni. Neka vam ti mini obroci postanu navika. Doručak, koji se pojede u sat vremena od ustajanja, razbuđuje organizam i ubrzava rad metabolizma.


3. Proteini bez masnoća
Holandska istraživanja su pokazala da kod osoba koje jedu obroke koji sadrže 30% proteinske hrane, metabolizam ubrzano radi tokom cijelog dana, čak i za vrijeme spavanja.


4. Birajte prave ugljikohidrate
Birajte hranu koja se sastoji od složenih ugljikohidrata, umjesto bijelog hljeba vi jedite raženi. Za varenje ovih ugljikohidrata organizam će potrošiti više energije i vremena, a to će potaći njegovo ubrzanje. I još jedna korisna stvar je, što ta vrsta ugljikohidrata sadrži puno manje kalorija od ostalih. Začinite hranu crvenom paprikom, crnim biberom ili džumbirom, i na taj će način vaš organizam sagorijeti puno više kalorija odmah nakon obroka.


5. Vježbajte u intervalima sa intezivnim naporom
Svakodnevno praktikujte nekoliko minuta vježbanja aerobik vježbi, nije bitno da li je u pitanju šprintanje u prirodi ili intezivna vožnja statičnog bicikla u zatvorenom prostoru. Najbolje bi bilo da ih radite u intervalima sa većim naporom, nego sav trening u jednom mahu. Naučna istraživanja su pokazala da ovaj vid vježbanja može značajno ubrzati metabolizam za samo dvije sedmice.


6. Vježbajte sa tegovima
Praktikujte vježbe sa težinom. To utječe na povećanje mišićne mase, što isto znači i ubrzavanje metabolizma, odnosno povećanje broja kalorija koje tijelo troši dok mirujete. Istraživanja su pokazala da vježbanje sa težinom može ubrzati metabolizam za 15% u toku 12 sedmica. Dizanje tegova efikasnije gradi i jača mišiće u odnosu na vježbanje sa tegovima na spravama za vježbanje.


7. Imajte stalnu zanimaciju. Budite aktivni
Krećite se koliko više možete tokom dana, iako su to neka mala razdrmavanja tokom sjedenja, i to se računa. Istraživanja su pokazala da mršaviji ljudi ne mogu da sjede mirno. Neplanirana kretanja tokom dana su puno lakša i efikasnija od onih planiranih, kao sistematsko vježbanje. Zato budite pozitivni i aktivni. Živite mudro i zdravo. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Je li vam poznato?

7 muka sa kojima se susreću žene sa jakim butinama

Većina žena ima barem jedan dio tijela s kojim se nikako ne može "pomiriti", a ovog puta u fokusu su jače...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Nakon operacije srca

Schwarzenegger: Dobro sam, ali ne i odlično

Kao što je poznato, najpoznatiji bodybuilder ikada, slavni glumac i bivši guverner Arnold Schwarzenegger,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Stigle ga godine

Da li je Terminatora upropastila ova stvar?

Arnold  Schwarzenegger, proslavljeni glumac, bodibilder i političar, uvijek je otvoreno govorio o uzimanju...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Schwarzenegger u bolnici

Arnold operisao srce pa poručio: "I'm back"

Slavni Arnold Schwarzenegger podvrgnut je operaciji srca, koju je sudeći po navodima njegovog glasnogovornika...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)