Učesnici maratona zbog vode život visio o koncu - Body.ba

Previše vode

Učesnici maratona zbog vode život visio o koncu

Piše: Body.ba

Utorak, 15.05.2018.

Učesnici maratona zbog vode život visio o koncu

Da maraton nije utrka koja samo postavlja pitanje dobre kondicije i izdržljivosti, već je izazv za kompletno tijelo, najbolje možemo zaključiti prema podacima ljekarskih službi koje obično imaju pune ruke posla tokom održavanja takvih događaja.

Londonski maraton je ove godine održan na rekordno visokoj temperaturi, te su takmičari bili pod žestokim izazovom koje im je pored trčanja predstavljala toplota sunca. Postavljeni brojni stolovi sa vodom kao osvježenjem za takmičare, neke od njih su umjesto pomoći, doveli ravno do situacije opasne po život.

Johanna Pakenham je takmičarka koja je na svojoj koži osjetila šta znači pretjerivanje u bilo čemu pa tako i sa vodom. Ona je tokom maratona popila oko 20 flašica vode, te je nakon prolaska kroz cilj i odlaska kući doživjela napade. Radilo se o "trovanju vodom", odnosno o stanju koje zbog prekomjernog unosa tekućine znojem i urinom vodi do opasnog smanjenja natrija u organizmu.

"Fotografisana sam na startnoj liniji i izgledala sam dobro, a zatim sam fotografisana i na ciljnoj liniji. I ne sjećam se da sam fotografisana, i ne poznajem ženu sa fotografije", objasnila je Pakenham čiji je organizam već tokom utrke bio u žestokim problemima.

Radi se o tome da je natrij esencijalni elektrolit u organizmu, koji pomaže živcima i mišićima da optimalno funkcionišu, uz to održavajući i krvni pritisak stabilnim. Stanje izazvano prevelikim unosom tečnosti te smanjenje nivoa natrija do opasnog nivoa, poznato je kao hiponatrijemija, koju karakteriše oticanje ćelija zbog previše vode, kao i oticanje samog mozga usljed kojeg dolazi do napada, otkazivanja srca i opasnog stanja disajnih organa i bubrega.

Sportska pića sa elektrolitima, pa čak i obična voda sa soli predstavljaju spas u takvim okolnostima. Naravno, 10 litara vode što je bio slučaj sa učesnicom maratona, bez obzira na sve je prevelika količina za unos u organizam.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Novi poražavajući dokazi protiv e-cigareta

I one su štetne

Novi poražavajući dokazi protiv e-cigareta

Mijenjanje jednog zla drugim, u kratkim crtama se može opisati prelazak sa običnih cigareta na moderne...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Prirodna prevencija

Vitamin koji bi mogao donijeti spas od komaraca

Toplo vrijeme i ugodne ljetne večeri, bili bi neuporedivo ljepši i ugodniji da tu idilu ne kvare male napasti...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Optimisti žive duže i zdravije

Pogled na svijet

Optimisti žive duže i zdravije

Pozitivan pogled na svijet povezan je sa mnoštvom stvari koje su dobre za zdravlje, tvrde naučnici. Veći...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Vježbanje i higijena

Koji predmeti u teretani imaju najviše bakterija?

Mjesta okupljanja velikog broja ljudi po automatizmu su puna i različitih kolonija bakterija. Kada se tome...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)