1 1/4

Fizičko zdravlje

Utjecaj noćne smjene na zdravlje
Utjecaj noćne smjene na zdravlje

Noćna smjena je usko povezana sa hroničnim bolestima. Dugoročan rad noćne smjene je usko povezan sa razvojom raznih vrsta raka, metaboličkim, kardiovaskularnim i gastrointestinalnim problemima kao i sa gojaznošću. Naučna istraživanja su dokazala povezanost između nedovoljnog sna i metaboličkim promjenama, također je dokazano da osobe koje rade noćnu smjenu imaju povećan broj triglicerida od osoba koje rade prvu smjenu. Pored toga noćni radnici imaju neregularne i loše navike kada je ishrana u pitanju, što povećava rizik od metaboličkih promjena.

Moguće objašnjenje ovom problemu je da kada osoba radi noću, umjetna svjetlost suzbija melatonin. Tako da osobe koje rade noću ili rotiraju smjene, ne dobijaju dovoljnu količinu sna što je veoma opasno po zdravlje. Pored toga, rad u noćnoj smjeni ometa jednodnevni biološki ritam tijela i dovodi do desinhronizacije sa vanjskim okruženjem. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak