2 2/3

Kakao

Za bolje pamćenje: Tri namirnice koje se preporučuju studentima
Za bolje pamćenje: Tri namirnice koje se preporučuju studentima

Mnogo je osoba koje velike psihičke napore poput učenja ne mogu zamisliti bez čokolade. To je zbog dokazanog efekta flavona u kakaku na kognitivne funkcije, a koji između ostalog poboljšavaju i cirkulaciju krvi koja osigurava bolji dotok kisika u mozak i samim tim jaču moždanu funkciju.

Važno je naglasiti da pravi kakao ima gorak okus, te da najukusnije slatke čokolade obično imaju toliko malo kakaa i toliko je prerađen, da se pomenuti efekti ne mogu ni osjetiti, dok šećer istovremeno pravi više štete nego dobroga. Zbog toga je važno odabrati tamnu, gorku čokoladu ili gorki kakao prah dodavati u kafu, mlijeko ili jogurt.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak