Za slabiju glavobolju manje soli konzumirajte

Korisni savjeti

Ako često imate jake glavobolje, a vaš ljekar smatra da je sve u redu, vrijeme je da prekontrolišete vaš dnevni meni. Istraživanja koja su skoro sprovedena su otkrila da sa umanjenjem soli u ishrani za oko tri grama, možete umanjiti glavobolju za 31%. 

Za slabiju glavobolju manje soli konzumirajte
Foto: Unsplash

Naučnici pretpostavljaju da umanjena količina soli u vašem tijelu, odnosno natrijuma, doprinosi nižem krvnom pritisku što direktno umanjuje glavobolju.

Hipertenzija, odnosno visok krvni pritisak je glavni razlog za glavobolju, koja povećava rizik od moždanog i srčanog udara, bolesti bubrega, pa čak i osteoporoze. 

Zato je preporučljivo da se umanji unos soli, čime se preventivno štitite od glavobolja koji vam mogu dosta iskomplikovati život. Prije svega, prestanite soliti jelo u tanjiru. Zatim, izbjegavajte dimljenu i preslanu hranu, mesne prerađevine, grickalice i čipsove koji su 100% so u ukusnijem obliku. 

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak