Zašto je ljubljenje zdravo? - Body.ba

Jedan poljubac

Zašto je ljubljenje zdravo?

Piše: Ajla Softić

Utorak, 04.06.2013.

Poljupci su najprirodniji način iskazivanja ljubavi, ali su oni istovremeno i ljekoviti. Evo nekoliko razloga zbog kojih je ljubljenje dobro za fizičko i mentalno zdravlje. Zato, ljubite se.

 

Poboljšava imunitet
Često ljubljenje je jedan od načina kako ojačati imuntite.

Sagorijeva kalorije
Jedna minuta ljubljenja sagorijeva 2 do 6 kalorija. Ako pojedete čokoladu ili popijete čašu vina, morat ćete se ljubiti punih sat vremena. Jeste dugo vremena, ali je i užitak.

Ojačava mišiće lica
Istraživanja su pokazala da ljubljenjem koristimo 30 različitih mišića. Poljupcem zatežemeo kožu na licu, naročito mišiće obraza, koji vam sigurno neće pasti ako se ljubite često.

Poljupci opuštaju
Poljupci oslobađaju oksidans, hormon zadovoljstva, nježnosti i privrženosti. Isto tako potiču liječenje endorfina, hormona koji se još i nazima hormonom privrženosti, a po svom sastavu sličan je morfinu. To znači da, kada smo zaljubljeni moguće je da se ponašamo slično, kao da smo na nekim opijatima.

Strastveni poljupci kao pomoć oralnom zdravlju
Strastveni poljupci potiču lučenje pljuvačke, što pomaže zubima i nepcu da budu zdravi. Dodatna tečnost pomaže da se odstrane neki ostaci hrane u zubima, a pri tome se stimulira i imunloški sistem.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Koje su najbolje, a koje najlošije poze spavanja

Pronađite svoju

Koje su najbolje, a koje najlošije poze spavanja

Ljudi u prosjeku provode 2500 sati godišnje spavajući, što je zaista jedan dug vremenski period koji...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Iza rekordera bh. sporta stoji isti koncept

Trening sa šampionima

Iza rekordera bh. sporta stoji isti koncept

Otvoreni trening sa šampionima, mladim i uspješnim bh. sportistima i sportistkinjama, karatistom Merisom...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)

>Namirnice koje ne treba jesti kada smo prehlađeni

Za brže ozdravljenje

Namirnice koje ne treba jesti kada smo prehlađeni

Tokom faza promjene vremenskih prilika kakve su posebno karakteristične za jesen i proljeće, pojava prehlada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)