Zašto je ljubljenje zdravo? - Body.ba

Jedan poljubac

Zašto je ljubljenje zdravo?

Piše: Ajla Softić

Utorak, 04.06.2013.

Poljupci su najprirodniji način iskazivanja ljubavi, ali su oni istovremeno i ljekoviti. Evo nekoliko razloga zbog kojih je ljubljenje dobro za fizičko i mentalno zdravlje. Zato, ljubite se.

 

Poboljšava imunitet
Često ljubljenje je jedan od načina kako ojačati imuntite.

Sagorijeva kalorije
Jedna minuta ljubljenja sagorijeva 2 do 6 kalorija. Ako pojedete čokoladu ili popijete čašu vina, morat ćete se ljubiti punih sat vremena. Jeste dugo vremena, ali je i užitak.

Ojačava mišiće lica
Istraživanja su pokazala da ljubljenjem koristimo 30 različitih mišića. Poljupcem zatežemeo kožu na licu, naročito mišiće obraza, koji vam sigurno neće pasti ako se ljubite često.

Poljupci opuštaju
Poljupci oslobađaju oksidans, hormon zadovoljstva, nježnosti i privrženosti. Isto tako potiču liječenje endorfina, hormona koji se još i nazima hormonom privrženosti, a po svom sastavu sličan je morfinu. To znači da, kada smo zaljubljeni moguće je da se ponašamo slično, kao da smo na nekim opijatima.

Strastveni poljupci kao pomoć oralnom zdravlju
Strastveni poljupci potiču lučenje pljuvačke, što pomaže zubima i nepcu da budu zdravi. Dodatna tečnost pomaže da se odstrane neki ostaci hrane u zubima, a pri tome se stimulira i imunloški sistem.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Koliko kalorija troše zimski sportovi?

Sjajan put do dobre forme

Koliko kalorija troše zimski sportovi?

Dolazak zime i snježnog pokrivača na planine otvara brojne nove mogućnosti dobre zabave, ali ujedno i iznimno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zlato Adisa Jakića na Natural Mr. Olympiji

Veliki uspjeh

Zlato Adisa Jakića na Natural Mr. Olympiji

Najuspješniji bosanskohercegovački fitness model i prvi profesionalni Men's Physique takmičar sa prostora...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Iskoristite kafu da trening učinite ubitačnim

Naučnici poručuju

Iskoristite kafu da trening učinite ubitačnim

Naučno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Sport Nutrition and Exercise Metabolism",...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)