Masti i srce

Kardio fitness

Piše: Mersiha Beganović

Petak, 04.06.2010.

Prilikom vježbanja veoma je bitno da smo upoznati sa time koliko i kada smijemo opteretiti naše srce, jer svako opterećenje ili ne poznavanje svog srca moglo bi imati i tragične posljedice. Kardio fitness je linija u potpunosti posvećena kardiovaskularnom vježbanju, a novi trend treninga srca i krvotoka postaje sve traženij.

Danas vrlo popularan naziv kardio fitness trening (engl. cardio fitness) u osnovi označava sve kineziološke aktivnosti kojima je osnovni cilj trenažnog procesa unapređenje stanja kardiovaskularnog sistema, tj. trening funkcionalnih sposobnosti. Poznato je kako su za poboljšanje stanja kardiovaskularnog sistema najpogodnije ciklične monostrukturne aktivnosti (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, veslanje, plivanje…).

Kardio vježbe

Kardio vježbe su neophodne za svaki efikasan program treninga, ne samo za sagorijevanje masnoća, već i za cjelokupno pospješenje zdravlja. Po definiciji, kardio trening može biti bilo šta od vježbi - trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje konopca - koje održavaju visok ritam rada srca u određenom vremenskom periodu. Kardio-vježbama jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca u stanju mirovanja. Kardio vježbe sagorijevaju masnoće, a dobro stanje srca (kardio-fitness) je ono što daje izdržljivost u sportu i u životu.

Korist od kardio vježbi

• ubrzavanje metabolizma
• smanjenje nivoa kolesterola
• pojaćano lučenje hormona rasta
• povećanje priliva krvi u mozak, što poboljšava koncentraciju
• poboljšanje varenja
• smanjenje stresa
• jačanje imunološkog sistema

Kako steći maksimalnu korist od kardio vježbi?

Imajte na umu osnovne principe:

• radite tri puta sedmično, po dvadeset minuta
• radite vježbe na prazan želudac, najbolje odmah nakon ustajanja, kako biste dobili maksimalne rezultate u sagorijevanju masti
• pijte vodu prije, u toku (ako traje duže od 20 minuta) i nakon vježbe
• uvijek se prije vježbe zagrijte, a poslije ohladite, tako što ćete brzo hodati ili sporo trčkarati na početku i kraju svake vježbe
• vježbajte u svojoj ciljnoj zoni broja otkucaja srca. U mnoge uređaje za kardio vježbe ugrađeni su monitori ritma srca.

Razmislite o kupovini monitora ritma srca koji se može nabaviti u trgovinama sa sportskom opremom.

Vježbajte sa ciljem

Intenzivan, fokusiran, dvadesetominutni kardio-trening može biti mnogo efikasniji od četrdesetominutnog (ili duže) treninga koji nema cilj i smisao. Ključ je u izvođenju kardio-treninga visokog intenziteta. Istraživanja su pokazala da kratak trening jakog intenziteta na duži rok ubrzava metabolizam više od četrdesetominutnog treninga slabog intenziteta. Nakon treninga jakog intenziteta, tijelo će vam sagorijevati masnoće čitavog dana, čak i dok spavate. Takav intenzitet omogućuje da uložite manje vremena, a postignete bolje rezultate.

Vježbajte tri puta sedmično

Odvojite vrijeme u toku sedmice za kardio-vježbe, u zavisnosti od ciljeva. Tri kardiotreninga sedmično uz vježbe s tegovima i pravilnu prehranu dokazano vodi do mišićavog tijela. Kardiotrening kao prva jutarnja aktivnost nije samo izvanredan, već je i najefikasniji način da se započne dan, jer priprema tijelo za ostatak istog.

Koristite razne vježbe

Kada razmišljate o tome za koje aerobne vežbe da se opredijelite, upotrijebite tri kriterija:

1. sposobnost za sagorijevanje masnoća
2. efekt na kondiciju srca
3. da li je vježba zanimljiva i izazovna

Ne postoje pravila po kojima biste morali raditi iste vježbe na svakom treningu, niti je bitno da li ih radite u svom podrumu ili teretani. Klasične kardio-aktivnosti su trčanje, vožnja bicikla i plivanje, ali one su samo dio mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju. Potrudite se se da u treninge isplanirate aktivnosti u kojima uživate. Ako mrzite trčati, a volite rolati, skijate ili se bavite kick boksom, onda to obavezno uključite u svoj program treninga.

Vježbajte u okviru broja otkucaja srca

Trening sa mjerenjem broja otkucaja srca nije samo dobar način da budete sigurni da vježbate unutar ciljnih zona intenziteta, već jasno mjeri i napredak.

Na primjer, znat ćete da ste značajno napredovali u treningu ako ste u stanju pojačati ritam trčanja na određenoj udaljenosti dok vam broj otkucaja srca ostaje približno isti.

Monitor srčane frekvencije (Heart Rate Monitor) je korisno pomagalo za izvođenje preciznih intervalskih vježbi. Preporučujemo model s tajmerom, koji je od posebne koristi trkačima koji rade intervalske treninge.

Prednosti primjene kardio fitnes treninga

U osnovne prednosti primjene kardio fitnes treninga u kondicijskom treningu sportista može se  ubrojati sljedeće:

• Primjenjivost u svim vremenskim uslovima
• Potencijalna primjenjivost u situacijama kada je sportista povrijeđen
• Mogućnost egzaktne  kontrole parametara treninga.

Kardio fitnes trening izaziva sljedeće promjene:

• Povećava se broj kapilara i mitohondrija
• Smanjuje se vrijeme potrebno da se postigne stabilno stanje frekvencije srca tokom vježbanja
• Aktivnosti u aerobnom režimu rada odvijaju se efikasnije.

Bila sam pod jakim stresom i krenula sam u teretanu,pa mi je trener preporučio da radim kakdio vježbe.Već nakon prvog treninga sam se osjećala puno bolje.Idem tek mjesec dana ali se osjećam odlično,kardio vježbe su mi zaista pomogle i preporučila bih svima koji su pod velikim stresom da upražnjavaju ovaj način vježbanja jer zaista pomaže.

- Marina

Četvrtak, 29.07.2010. 16:54,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Top 10 najuticajnijih fitness zvijezda na Planeti

Lista čuvenog Forbesa

Top 10 najuticajnijih fitness zvijezda na Planeti

Svjedoci smo drastičnog rasta popularnosti fitnessa u svijetu, kao i sve većeg broja planetarno poznatih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Upoznajte najzgodniju medicinsku sestru na svijetu

Medicinarka i trenerica

Upoznajte najzgodniju medicinsku sestru na svijetu

Medicinska sestra Lauren Drain Kagan, zahvaljujući svojoj ljubavi prema fitnessu koju je podigla na veoma...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Oni su marketinški najtraženiji sportisti svijeta

Top 10 miljenika sponzora

Oni su marketinški najtraženiji sportisti svijeta

Sportisti koji inspirišu milione ljudi svakoga dana, ekstremno su talentovani i predstavljaju najveće...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Momak je ostavio a onda je postala fitness bomba

Impresivna Bianca Gabriel

Momak je ostavio a onda je postala fitness bomba

Svima je potreban "okidač" u životu kako bi stvari uzeli u svoje ruke i napravili nešto impresivno od sebe i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)