Što teže, to bolje

Narandža - zvijezda među voćkama

Piše: Anita Džanko

Ponedeljak, 14.06.2010.

Sa mnogo više koristi nego što možda znate, narandže su prave zvijezde zdrave prehrane. Narandže pomažu vašem srcu da kuca u idealnom ritmu. Posebna kardio-zaštita dolazi od dva sastojka, hesperidin i naringin.

Istraživanja su pokazala da ova dva sastojka u narandži mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja i infarkta tako što podižu nivu dobrog holesterola, dok istovremeno umanjuju rizik od visokog krvnog pritiska.

Narandže pomažu u borbi protiv opeklina od sunca. Kora narandže je puna zaštitničkog faktora phytonutrient d-limonene. Ukoliko svake sedmice pojede po jednu koru od narandže, uveliko umanjujete rizik od oboljenja od raka kože. Za još bolji efekt, jedite narandžu u kombinaciji sa vrućim crnim čajem.

Narandže, limun i mandarine mogu usporiti znakove starenja. Vitamin C u narandžama može neutralizovati štetne tvari (RADICALS) i spriječiti ih da oštete ćelije, te spriječiti čak i rak. Italijanski naučnici su utvrdili da volenteri koji su pili sok od narandže imaju mnogo manje štete u organizmu od štetnih tvari (RADICALS) od druge grupe, koja je pila vitamin C u vitaminskoj formi.

Ukoliko vam sve ovo nije bilo dovoljno, narandže vam mogu pomoći da dišete lakše. Narandže su bogate antioksidantom beta-cryptoxanthin (pigment koji narandžama daje sjajnu boju). Tokom istraživanja dokazano je da ovaj sastojak pomaže kod oboljenja od raka pluća, čak i kod pušača.

I još nešto. Istraživanja su pokazala da vitamin C u narandžama štiti spermu kod muškaraca i sprječava genetička oštećenja koja mogu voditi do urođenih mana kod novorođenčadi.

Kako ih kupovati?

Birajte manje, čvršće narandže, sa tanjom korom, koje se čine teže od svoje veličine. One su obično najsočnije i najslađe. Narandže su malo zelenkaste? Sve dok im je kora glatka, nemate se zbog čega brinuti.

Kada ste donijeli kupljeno voće kući, ostavite ga na sobnoj temperaturi otprilike jednu sedmicu ili ih stavite u frižider na ne previše nisku temperaturu. Tamo mogu stajati i do dvije sedmice.

Koje narandže kupovati?

PUMMELO

Ukus: Nešto slađe od najbližeg rođaka grejpfruta.

Zgodna činjenica: Veće od ostalih agruma, ovaj zeleni div nekada može porasti i do veličine lubenice.

Zašto  ih treba probati: Pummelos je sjajna dijetalna hrana, bogata vodom i vlaknima, koja će vam pomoći da se osjećate sito nakon što ih pojedete.

MORO

Ukus: Kao sok od narandže sa dodatkom malina.

Zgodna činjenica: Moro nose nadimak "krvava narandža" zbog svojih crvenih pigmenata.

Zašto ih treba probati: Moro pomažu pri glavobolji i bolovima u mišićima. U njima se nalazi velika količina sastojka zvanog anthocyanins, koji pomaže organizmu u borbi protiv toksina i upala.

CLEMENTINE

Ukus: Mješavina kajsije i mandarina

Zgodna činjenica: Clementine su neželjeno dijete proizašlo iz slučajne ljubavi narandži i mandarina.

Zašto ih treba probati: Pošto su male i bez sjemena, Clementine su lagan obrok sa mnogo vitamina.

CARA CARA RED NAVEL

Ukus: Svježe trešnje sa primjesom brusnice.

Zgodna činjenica: Cara Cara su ime dobile po istoimenom drventu koje prelijepo cvjeta.

Zašto ih probati: Cara Cara je multivitaminsko voće, prepuno vitamina C, kao i lycopene, koji služi u borbi protiv raka, te vitamina A koji služi zdravijoj koži i boljem vidu.

OROBLANCO

Ukus: Kao grejpfrut, samo nešto slađi ukus, bez oporog ukusa u ustima nakon jela.

Zgodna činjenica: Nema potrebe guliti ove narandže. Zelena kora znači da je ovo voće spremno za jelo.

Zašto ih probati: Zato da bi unaprijedili vaše vježbe. Oroblanco su prepune vitamina koji pomažu pri razvoju mišića, održavanju zdravog nervnog sistema, te održavanju kondicije.

MINNEOLA TANGELO

Ukus: U početku bestidan, sladak i super kiseo ukus, Nikole Richie među agrumima.

Zgodna činjenica: Tangelos se lako gule, čime dalje produžuju teoriju da su Nikole Richie među narandžama.

Zašto ih probati: Pomažu pri liječenju glavobolje. Pomažu vašem organizmu da se očisti od supstance zvane homocysteine, koja začepljuje arterije, te smanjuju rizik od kardio-vaskularnih oboljenja.

Extra je ovaj clanak. :)
Pa ja nisam ni znala da postoji ovoliko vrsta narandzi,
a sve vrste su odlicno opisane ja sam ih otprilike sve prepoznala, i skontala sam da su mi omiljene MORO :))

- emina

Subota, 23.10.2010. 20:20,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Div od 159 kilograma

Gladni Bob Sapp: Zagrepčani jedva nahranili diva

Legendarnog diva među borcima Boba Sappa, veoma dobro pamte svi koji su pratili MMA i slične kombinovane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Fudbalske debeljuce

Top 10 najdebljih fudbalskih majstora

Dok u fudbalu postoje primjeri isklesanih i fascinantno građenih igrača, istovremeno s velikim isti posao...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Suluda navika

Ova žena je pila 20 Red Bull limenki dnevno

Energetska pića su postala učestala zamjena za kafu, a neke osobe ih zbog pitkog okusa piju poput običnih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>"Oktobarska odluka": Spasonosni savjet stručnjaka

Važnija od novogodišnje

"Oktobarska odluka": Spasonosni savjet stručnjaka

Dok velika većina ljudi značajne promjene u životu, prvenstveno one vezane za tjelesni izgled, donose i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)