WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća - Body.ba

(Pre)opasne za zdravlje

WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća

Piše: Body.ba

Utorak, 15.05.2018.

WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ozbiljno se zalaže za potpunu zabranu proizvodnje trans-masnoća na globalnom nivou, a cilj je potpuno ih eliminisati do 2023 godine.

Neke države uključujući i SAD uvele su zabranu komercijalnog korištenja hidrogeniziranih, zasićenih ulja, inače glavnog izvora iz kog se proizvode trans-masnoće.

Transmasne kiseline ili trans-manoće, prirodno se nalaze u nekoj hrani dok daleko najveći udio biva proizveden iz pomenutih hidrogeniziranih ulja. Naučno dokazano podižu nivo LDL, odnosno "lošeg" holesterola u krvi i konzumiranje hrane bogate trans-masnoćama vodi do drastičnog povećanja rizika od zakrčenja krvnih puteva i razvoja kardiovaskularnih oboljenja.

Sada Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na opasnost trans-masnoća, ističući da godišnje prema proračunima upravo one direktno potiču razvoju i smrtnom ishodu čak 500.000 osoba sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Ova opasna vrsta masnoća može se pronaći u ogromnom broju gotovih, odnosno prerađenih namirnica, najpoznatiji oblik je margarin, a koji se osim u direktnoj primjeni koristi kao bitan sastojak brojnih pekarskih proizvoda, kolača, čipsa, zamrznute hrane spremne za pripremu u peći, kokica iz mikrovalne peći itd. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Kako probiti svoju granicu na bench potisku?

Rušenje platoa

Kako probiti svoju granicu na bench potisku?

Da bi mišići rasli i cijela tjelesna kompozicija napredovala, neophodno je iz treninga u trening povećavati...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>10 namirnica uz koje ćete izgubiti višak kilograma

10 najboljih

10 namirnica uz koje ćete izgubiti višak kilograma

Veoma je važno znati da nisu sve kalorije kreirane podjednako, te da različite namirnice prolaze kroz...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta je alopecija i kako je liječiti?

Zašto gubite kosu?

Šta je alopecija i kako je liječiti?

Neki ljudi doživljavaju gubitak kose, što je poznato kao alopecija, i to je stanje kroz koje mnogi ljudi...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)