WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća - Body.ba

(Pre)opasne za zdravlje

WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća

Piše: Body.ba

Utorak, 15.05.2018.

WHO se zalaže za zabranu proizvodnje trans-masnoća

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ozbiljno se zalaže za potpunu zabranu proizvodnje trans-masnoća na globalnom nivou, a cilj je potpuno ih eliminisati do 2023 godine.

Neke države uključujući i SAD uvele su zabranu komercijalnog korištenja hidrogeniziranih, zasićenih ulja, inače glavnog izvora iz kog se proizvode trans-masnoće.

Transmasne kiseline ili trans-manoće, prirodno se nalaze u nekoj hrani dok daleko najveći udio biva proizveden iz pomenutih hidrogeniziranih ulja. Naučno dokazano podižu nivo LDL, odnosno "lošeg" holesterola u krvi i konzumiranje hrane bogate trans-masnoćama vodi do drastičnog povećanja rizika od zakrčenja krvnih puteva i razvoja kardiovaskularnih oboljenja.

Sada Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje na opasnost trans-masnoća, ističući da godišnje prema proračunima upravo one direktno potiču razvoju i smrtnom ishodu čak 500.000 osoba sa kardiovaskularnim oboljenjima.

Ova opasna vrsta masnoća može se pronaći u ogromnom broju gotovih, odnosno prerađenih namirnica, najpoznatiji oblik je margarin, a koji se osim u direktnoj primjeni koristi kao bitan sastojak brojnih pekarskih proizvoda, kolača, čipsa, zamrznute hrane spremne za pripremu u peći, kokica iz mikrovalne peći itd. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>CrossFit 500: Izazov samo za najspremnije

Snaga i izdržljivost

CrossFit 500: Izazov samo za najspremnije

CrossFit kao disciplina je osmišljen kako bi istovremeno pomicao granice snage i izdržljivosti, te proizvodio...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Prženje više puta na istom ulju - zašto je opasno?

Dva ili više puta

Prženje više puta na istom ulju - zašto je opasno?

Korištenje istog ulja za prženje dva ili više obroka je jedan od najgorih poteza koji se mogu napraviti u...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta je vježbanje, a šta treniranje?

Postoji razlika

Šta je vježbanje, a šta treniranje?

Došao je taj dan. Dan kada ste konačno odlučili da ćete se aktivirati. Istražili ste na internetu koje vježbe...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)