1 1/3

Girondin potisak s vrata

Izgradnja prsa sa 'old school' vježbama za koje su rijetki čuli
Izgradnja prsa sa 'old school' vježbama za koje su rijetki čuli

Dok sama pomisao na bench potisak koji uključuje spuštanje tega skoro na vrat djeluje zaista užasno, legendarni Vince Gironda je upravo tu verziju čuvene vježbe smatrao najboljom koja postoji, a imao je i vrlo jake argumente za to.

Ključna razlika između ravnog i kosog bench potiska jeste u tome što se bolje aktiviraju sami pectoralisi - mišići prsa! Osim samog ugla ležanja, kod kosog bencha šipka se spušta blizu ključne kosi, dok kod ravnog ide dosta niže. Međutim, kada se i kod ravnog bencha šipka spusti kod ključne kosi ili još više, do vrata, tada dolazi do sličnog efekta na razvoj gornjeg dijela prsa čak i u tom položaju.

Vince Gironda je inače bio odlučan čovjek koji je otvoreno kritikovao neke od najčuvenijih vježbi, pa je tako i sam klasični bench potisak smatrao vježbom koja je više za ramena nego za prsa i zbog toga je tokom karijere koristio ovu, netipičnu i zaista izvrsnu verziju vježbe.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak