3 3/4

Rumunsko mrtvo dizanje sa šipkom

Kako ojačati na deadliftu? 4 vježbe spremne da unaprijede sposobnosti
Kako ojačati na deadliftu? 4 vježbe spremne da unaprijede sposobnosti

Rumunsko mrtvo dizanje koriste dizači tegova i powerlifteri na svojim treninzima, a s ciljem razvoja snage i mišićne mase zadnjeg lanca mišića. Za razliku od klasičnog mrtvog dizanja čije unapređenje i jeste cilj, rumunsko mrtvo dizanje se izvodi obrnutim redoslijedom tako da je u tom slučaju početna pozicija stojeća, a ne ona u kojoj je šipka s tegovima na podu.

Šipka se lagano spušta uz noge, a zatim nakon dosezanja najniže moguće tačke i zaključavanja zadnjih loža, ponovo ide u početni položaj. Razlika od klasičnog deadlifta je i ta što se kod rumunskog dizanja koljena samo blago savijaju radi prirodnijeg pokreta, dok je kod klasične verzije dozvoljeno spuštanje u polu-čučanj i sami tim nešto jače učešće kvadricepsa, a sve s ciljem pravljenja punog pokreta i spuštanja tega na pod.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak