Slijeganje ramenima: Put do impresivnih trapeza - Body.ba

Strateški do napretka

Slijeganje ramenima: Put do impresivnih trapeza

Piše: Body.ba

Srijeda, 01.08.2018.

Slijeganje ramenima: Put do impresivnih trapeza

Veliki i jaki trapezoidi, odlika su stvarne snage muškog tijela. Kao što je slučaj i sa samim glavama ramena, razvoj trapeza znatno ovisi o nivou testosterona u organizmu, ali i svakako od žestine treninga kojima se redovno izlažu. Ono što je činjenica jeste to da ni mrtvo dizanje kao vjerovatno i najteža vježba u kojoj trapezi učestvuju, ne utiče snažno na njihov razvoj.

Zbog toga je vrlo važno unutar sedmičnog trening programa imati osiguran prostor za izvođenje glavne vježbe za ovu specifičnu mišićnu partiju. Radi se o vježbi poznatoj kao slijeganje ramenima.

Kao što i samo ime kaže, u centru svega je vrlo jednostavan pokret kojeg zna izvesti svaka osoba, s tim što pod teretom sve to drugačije izgleda pa je ipak potrebno malo prakse. Izvode se najčešće s dvjema bučicama, ali nisu prepreka ni drugi oblici opterećenja - šipka s tegovima, specijalna sprava za slijeganje ramenima, pa čak ni svi drugi tereti koji se ravnomjerno mogu držati i s kojima se opterećenje može jednako rasporediti na obje strane.

Smatra se da trapezi, uostalom kao i ostali mišići, dobivaju signal za rast kroz vrijeme provedeno pod tenzijom. I kod slijeganja ramenima je važno pronaći  pravilno odmjereni period trajanja te tenzije, kao preporuka od strane stručnjaka obično se tu spominje 3 do 5 sekundi zadrške na vrhu pokreta. Broj ponavljanja u jednoj seriji bi trebao biti između 10 i 12.

Zaključno sa 12. ponavljanjem slijeganja ramenima i zadrškom od 3 sekunde na svakom ponavljanju, može se reći da su trapezi iznijeli punu kontrakciju pod opterećenjem u trajanju od 30 do 40 sekundi, što je više nego dovoljno za poticanje rasta. Isto tako, vježba se može izvoditi i sa vrlo teškim bučicama (sve dok je moguće pravilno podići i zatim spustiti ramena bez učešća laktova i kretnji ruku), ali i sa manjim opterećenjima gdje se zbirna ukupna kontrakcija pod opterećenjem može produžiti i oko cijelog minuta.

Stoga, trapeze nikako ne treba preskakati, a na svakom vježbaču je da odabere sebi najbolju strategiju i natjera te svoje "mačo mišiće" na rast.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Uslovi u kojima oni treniraju će vas postidjeti

Afrički lavovi

Uslovi u kojima oni treniraju će vas postidjeti

Pored tako velikog izbora fitness centara, staza za trčanje i vožnju bicikla, bazena i svih ostalih ugođaja...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Super vatrogasac: Podigao 270 kg tegova koji gore

Pred odlazak u penziju

Super vatrogasac: Podigao 270 kg tegova koji gore

Ed Kranjski je jedan nesvakidašnji vatrogasac, čijim se spasilačkim sposobnostima i pritom impresivnoj snazi...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>100 kg na benchu jednom rukom? Nije problem

Ludi izazov

100 kg na benchu jednom rukom? Nije problem

Gurnuti 100 kg tegova na čuvenom bench potisku, oduvijek je bio poseban pojam snage. To je zapravo granica...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Kada politika kroji rezultate sportskih takmičenja

Hadi Choopan kao žrtva

Kada politika kroji rezultate sportskih takmičenja

Ono što je Svjetsko prvenstvo u fudbalu, to je Mr. Olympia u svijetu bodybuildinga. To takmičenje je san svih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)