Slijeganje ramenima: Put do impresivnih trapeza - Body.ba

Strateški do napretka

Slijeganje ramenima: Put do impresivnih trapeza

Piše: Body.ba

Srijeda, 01.08.2018.

Slijeganje ramenima: Put do impresivnih trapeza

Veliki i jaki trapezoidi, odlika su stvarne snage muškog tijela. Kao što je slučaj i sa samim glavama ramena, razvoj trapeza znatno ovisi o nivou testosterona u organizmu, ali i svakako od žestine treninga kojima se redovno izlažu. Ono što je činjenica jeste to da ni mrtvo dizanje kao vjerovatno i najteža vježba u kojoj trapezi učestvuju, ne utiče snažno na njihov razvoj.

Zbog toga je vrlo važno unutar sedmičnog trening programa imati osiguran prostor za izvođenje glavne vježbe za ovu specifičnu mišićnu partiju. Radi se o vježbi poznatoj kao slijeganje ramenima.

Kao što i samo ime kaže, u centru svega je vrlo jednostavan pokret kojeg zna izvesti svaka osoba, s tim što pod teretom sve to drugačije izgleda pa je ipak potrebno malo prakse. Izvode se najčešće s dvjema bučicama, ali nisu prepreka ni drugi oblici opterećenja - šipka s tegovima, specijalna sprava za slijeganje ramenima, pa čak ni svi drugi tereti koji se ravnomjerno mogu držati i s kojima se opterećenje može jednako rasporediti na obje strane.

Smatra se da trapezi, uostalom kao i ostali mišići, dobivaju signal za rast kroz vrijeme provedeno pod tenzijom. I kod slijeganja ramenima je važno pronaći  pravilno odmjereni period trajanja te tenzije, kao preporuka od strane stručnjaka obično se tu spominje 3 do 5 sekundi zadrške na vrhu pokreta. Broj ponavljanja u jednoj seriji bi trebao biti između 10 i 12.

Zaključno sa 12. ponavljanjem slijeganja ramenima i zadrškom od 3 sekunde na svakom ponavljanju, može se reći da su trapezi iznijeli punu kontrakciju pod opterećenjem u trajanju od 30 do 40 sekundi, što je više nego dovoljno za poticanje rasta. Isto tako, vježba se može izvoditi i sa vrlo teškim bučicama (sve dok je moguće pravilno podići i zatim spustiti ramena bez učešća laktova i kretnji ruku), ali i sa manjim opterećenjima gdje se zbirna ukupna kontrakcija pod opterećenjem može produžiti i oko cijelog minuta.

Stoga, trapeze nikako ne treba preskakati, a na svakom vježbaču je da odabere sebi najbolju strategiju i natjera te svoje "mačo mišiće" na rast.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Veliki stomak: Phil Heath prozvao Big Ramyja

Direktni konkurent

Veliki stomak: Phil Heath prozvao Big Ramyja

Mr. Olympia 2018 se bliži, a do okršaja titana je ostalo svega sedam sedmica. Kao što se moglo naslutiti u...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Generation Iron 3 i motivacija do maksimuma

Predstavljen prvi trailer

Generation Iron 3 i motivacija do maksimuma

Serijal dokumentarnih filmova o najboljim bodybuilderima na Planeti, uskoro će biti predstavljen i u svom...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tom Platz i sa 61 godinom "ubija" na čučnju

Quadzilla

Tom Platz i sa 61 godinom "ubija" na čučnju

Bodybuilder "zlatne ere" koji je ostao zapamćen u historiji sporta po najrazvijenijim kvadricepsima ikada...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>10 zapovijedi teretane: Ne dozvolite da vas mrze

Uputstvo ponašanja

10 zapovijedi teretane: Ne dozvolite da vas mrze

Članstvo u teretani i redovno vježbanje, najkraće rečeno znače da svaki vježbač postaje dio povezane...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)