Upoznajte vlastito tijelo i Sarajevo

Odlazak u neki drugi veći i bolje uređen, grad, iz naše perspektive nas, na žalost, često podsjeti koliko Sarajevo u svojoj ponudi zaostaje za nekim regionalnim a posebnom svjetskim centrima kada je u pitanju ponuda vezana za: fitness, trčanje i razne druge oblike rekreacije. Povratak je često deprimirajući uz pitanja:“ kada ćemo mi imati tako velike parkove, uređene staze ili opremljene i velike sportske centre?“

Upoznajte vlastito tijelo i Sarajevo

Na žalost kao i u mnogim drugim segmentima naš glavni grad ima značajne nedostatke i ogroman prostor za napredak na polju razvoja struktura za bavljenje različitim vrstama fizičkih aktivnosti. Ipak, kao i u samom upražnjavanju zdravog života, uvjek treba biti pozitivan i ukazati na one segmente koji Sarajevo čine vrlo interesantnim i privlačnim iz ugla:trkača, šetača, skijaša ili bilo kojeg drugog rekreativnog sportiste. Nabrojaćemo nekoliko osnovnih prednosti:

Geografski položaj

Sarajevo je smješteno u kotlini okruženoj sa mnogo uzvišenja, brda i viših planina. Ova činjenica, uz sve infrastrukturne nedostatke, ukazuje na mogućnost bavljenja različitim vrstama sportova i aktivnosti. Kotlina pruža mogućnosti: rekreativnog trčanja i hodanja, voženje biciklom i igranja različitih kolektivnih sportova na otvorenom. Sarajevo je longitudinalan(izdužen) grad čije je širenje fizički ograničeno okolnim uzvisinama ali to ostavlja mogućnost da je, preko postojećih šetališta i bicklističkih staza, moguće vrlo lako i brzo krstariti i upoznati veći dio grada kretanjem u samo jednom pravcu, što je u usporedbi sa većim regionalnim i svjetskim centrima, velika prednost.

Raznolikost reljefa

Naš grad se nalazi na specifičom i visinski raznolikom terenu. Moguće se kretati po ravnom terenu ali i po terenima većih nagiba i padova. Sam grad i njegova uža okolina obiluju rijekama, potocima i vodopadima. Kretanje gradom i njegovom okolinom nudi mogućnosti za sve rekreativne sportiste i priliku da uz rad na vlastitoj kondiciji osjetite različite napore. Raznolikost u vježbanju igra značajan faktor. Što više naše tijelo izlažemo različitim vrstama napora to će ono biti spremnije i u boljoj formi.

Pristupačnost

Većini staza, rekreativnih centara, riječnih tokova kao i planina vrlo je lako pristupiti. Ne postoje značajne fizičke ili vještačke barijere. Moguće je isplanirati rekreativni plan bez razmišljanja o tome da li će on biti lako izvodiv. Planovi se mogu kombinovati, nekada ste rapoloženi za klasično trčanje, nekada za pješačenje uz brdo, mogućnosti kretanja uz rijeke i posjete vodopadima su takođe dobra opcija. U većini slučajeva automobil vam uopšte nije potreban.

Blizina sadržaja

Vrlo su rijetka mjesta na kojima u primjerice jednom satu pješačenja možete osjetiti ravan teren, planinske staze, šetnje uz rijeke ili posjetiti atraktivne prirodne ljepote. Sarajevo je jedno od takvih mjesta. Ukoliko pak imate i prevoz, a lokalni prevoz nije skup, možete u istom danu trčati glavnim gradskim šetalištem, plivati u rijeci ili gradskom bazenu i skijati na nekoj od okolnih planina, sve u zavisnosti od godišnjeg doba.

Povoljna klima

Sarajevo ima umjerenu kontinetalnu klimu sa jasno vidljivim godišnjim dobima. Zimi je primjetan uticaj planinske klime zbog blizine okolnih visova a ljeti i uticaj mediteranske klime zbog relativne blizine jadranskog mora. Klima je izrazito povoljna za sve vrste sportskih aktivnosti. Blizina planina i velika količina priordnih voda i u najvrućim danima daju potrebnu svježinu i veliku količinu kisika.

Olimpijska infrastruktura

Iako je od Sarajevske zimske olimpijade prošlo više od 30 godina i većina olimpijskih objekata je u ratnim danima, na žalost, pretrpjela, ozbiljna  oštećenja. Sarajevo je, još uvjek, vrlo ozbiljan zimski planinski centar. Volite li zimske sportove poput skijanja i skijaškog trčanja imaćete priliku koristiti terene na kojima su skijala i pobjeđivala značajna sportska imena iz tog vremena.

Dodatna vrijednost

Ukoliko posjećujete Sarajevo, definitivno imate razloga uzeti i vašu sportsku torbu ali i fotoaparat jer vaše impresije neće biti samo vezane za rekreaciju. Moguće je osjetiti raznolike vrste sportskih napora ali i autentičan turistički doživljaj. Malo je gradova na svijetu u kojima je moguće protrčati pored mjesta na kojem se desio čin poput poznatog Sarajevskog atentata koji bio povod za početak Prvog svjetskog rata, dok oko vas u doslovce 15ak minuta promiču vrhovi bogomolja svih značajnih svjetskih religija od kojih mnoge datiraju još iz XV stoljeća. Trčanje uz sarajevske mostove je poseban doživljaj a grad nudi i čitav niz kulturnih, gastronomskih i zabavnih sadržaja.

Ukoliko pak živite u Sarajevu ili blizini, zapitajte se zašto još niste probali upoznati svoj grad sa svim njegovim čarima i uz to popraviti vlastitu kondiciju i snagu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak