1 1/2

Brzo vs. Sporo dizanje

Evo kako povećati hormon rasta za 1700%
Evo kako povećati hormon rasta za 1700%

Naučnici u Brazilu u novom istraživanju htjeli su saznati da li, i ako da koliko ekscentrično dizanje utega utječe na proizvodnju hormona rasta. Za sve vas koji zbunjuju nazivi koncentrični i ekscentrični, koncentrična faza je kada podižete uteg, a ekscentrična kad se mišić izduži prilikom spuštanja utega. Osim pojma ekscentrično, koristi se i pojam negativna faza pokreta.

Sad kad smo ponovili gradivo vratimo se učinku koji ekscentrična faza ima na proizvodnju hormona rasta. Još u ranijim istraživanjima se pokazalo da je proteinska sinteza veća nakon što se rade i kontrolisana ekscentrična ponavljanja, a ne samo da nakon dizanja utega pustite uteg da padne u početni položaj pukom inercijom.

Dalje, dodatna istraživanja su pokazala kako kontrolisani ekscentrični pokreti aktiviraju više mišićnog tkiva, što uzrokuje veće otpuštanje hormona rasta, što za posljedicu povisuje razinu IGF-1 te na kraju rezultira u povećanju snage i mišića.

Brazilski naučnici odlučili su provesti istraživanje na 16 iskusnih dizača utega. Podijelili su ih u 2 grupe po 8 vježbača te su svi odradili 4 serije bench pressa na 70 posto njihove 1RM.

Dizači iz prve grupe su radili serije od 8 ponavljanja "normalnim" stilom, gdje im je trebalo oko 1 sekunde da spuste utege. Druga grupa radila je serije od 8 ponavljanja, ali im je spuštanje utega trajalo 3 sekunde.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak