Šta bi se dogodilo kada bi prestali jesti hljeb? - Body.ba

Promjene

Šta bi se dogodilo kada bi prestali jesti hljeb?

Piše: Body.ba

Četvrtak, 27.10.2016.

Šta bi se dogodilo kada bi prestali jesti hljeb?

Namirnica na kojoj se zasniva ishrana najvećeg dijela ljudi, i bez koje većina teško da bi mogla i zamisliti svoje obroke, ima niz specifičnih uticaja na organizam, pa čiji prestanak konzumiranja sa sobom povlači i niz značajnih promjena.

Ukoliko bi se odlučili na prestanak konzumiranja najpoznatijeg izvora ugljikohidrata, veoma brzo bi shvatili da se teže zasititi, te da je neophodno povećati neke druge izvore energije.

Tada će prirodno doći do povećanja unosa vlakana u organizam, kroz integralne žitarice, grah i druge namirnice, što je već u startu pozitivna novost.

Kako je bijeli hljeb bogat prostim ugljikohidratima, koji brzo podižu nivo šećera u krvi, često i iznad gornje granice, u početku će biti teško podijeti takvu vrstu detoksikacije, dok će nakon nekoliko dana žudnja početi jenjavati.

Interesantan efekat vezan za prestanak konzumiranja hljeba je to da će tijelo biti primorano da jače koristi svoje zalihe glikogena, a što je u direktnoj vezi sa primjetnijim izbacivanjem vode iz organizma.

U svakom slučaju, ne treba ni čuditi što je eliminacija hljeba sa menija, jedan od osnovnih zahtjeva dijeta tokom perioda pripreme svih takmičara za bodybuilding i fitness takmičenja.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)