1 1/10

Kelj smanjuje mogućnost da bolujete raka

10 pogodnosti kelja
10 pogodnosti kelja

Kelj pripada porodici kupušnjača, a kupušnjače su poznate po hranjivim materija kao što su karotenoidi, što značajno smanjuje rizik da bolujete od raka i raznih očnih bolesti. Hlorofil u kelju se vezuje za kancerogene heterociklične amine, koji se generišu kada su mesni proizvodi pečeni na žaru. Vezivanjem na ova jedinjenja hlorofil djeluje kao prevencija u njihovoj apsorpciji u organizmu što se može povezati sa smanjenjem rizika da bolujete od raka.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak