7 prednosti soka od trešnje

Čudnotvorni napitak

Sok od trešnje nije samo osvježavajuće ukusan, nego također od njega imate zdravstvene koristi. Sa otprilike 120 kalorija po jednoj čaši, bogato je hranjiv tvarima poput kalija i željeza. Postoji mnogo različitih vrsta soka od višnje. Potražite sokove koji koriste 100% višnju bez dodatnih zaslađivača. "Koktel" sok od višnje sadrži šećer i konzervanse.

7 prednosti soka od trešnje

Postoje i različite vrste trešanja koje se koriste za proizvodnju soka. Tart višnje su kisele i pružaju veću količinu antocijanina u odnosu na crne višnje, koje su slađe i imaju manje antocijanina. Antocijanini promiču protuupalne procese u tijelu. Obje su sjajne, hranjive opcije.

Pročitajte sedam razloga zbog kojih trebate češće početi piti sok od trešnje.

1. Pomaže u oporavku nakon vježbanja
Sok od višnje može pomoći oporavku nakon vježbanja. Prirodni sok ima visok nivo kalija, koji provodi električne impulse u cijelom tijelu. Ovaj mineral također pomaže u održavanju krvnog protoska, hidratacije, oporavka mišića, živčanih impulsa, probave, brzine otkucaja srca i pH ravnoteže. Trešnje sadrže oko 330 miligrama (mg) kalija po čaši, što je gotovo 10 posto vaše dnevne preporučene vrijednosti.

2. Bori se protiv upale i artritisa
Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz soka od trešnje mogu smanjiti bol i upalu od osteoartritisa (OA). Istraživanje je pokazalo je korištenje sok od trešnje dva puta dnevno za 21 dan smanjio bol kod ljudi sa OA. Krvni testovi također pokazuju da su imali znatno manje upala.

3. Smanjuje oticanje
Kada ljudi doživljavaju bolove od oticanja, često se okreću nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID). Međutim, učinci ovih lijekova mogu biti štetni, pogotovo kada ih previše uzimate ili imate alergije. Istraživanje je pokazalo da sok od trešnje može smanjiti upalu i bol kod životinja.

4. Povećava imunitet
Kao i svo voće i povrće, trešnje sadrže snažan antioksidans i antiviruse. Flavonoidi, vrsta antioksidansa u soku od trešnje, proizvode biljke za borbu protiv infekcije. Istraživanja pokazuju da ove hemikalije mogu imati značajan uticaj na funkciju imunološkog sistema.

5. Reguliše metabolizam i bori se protiv masnoća
Postoje neki dokazi da se životinjama koje su jele kolač od višnje regulisao metabolizam i počela im se topiti mast. Jedna je studija pokazala da antocijanini, vrsta flavonoida odgovorni za crvenu boju trešnje, djeluju protiv razvoja pretilosti. Druga studija na štakorima pokazala je da tartne višnje mogu pomoći u smanjenju upale i abdominalne masti, te smanjiti rizik od metaboličkog sindroma.

6. Pomaže vam da zaspite
Antiupalna svojstva soka od višnje u kombinaciji sa melatoninom koji reguliše san mogu pomoći da bolje spavate, prema maloj studiji. Rezultati sugerišu da sok od trešnje ima slične učinke kao i lijekovi protiv nesanice poput valerijana ili melatonina.

7. Blokira rast raka
U jednim istraživanju, istraživači su postavili sok od višnje protiv nesteroidnih protuupalninh lijekova, koji su najčešći preventivni protuupalni tretman tumora debelog crijeva. Iako je studija na životinjama, vidljivo je da sok od višnje, za razliku od NSAID, smanjuje rast stanica raka.

Čak i bez svojih antioksidansa i hranjivih tvari, sok od višnje je ukusan a kolači od višnje su osvježavajući. Pokušajte zamijeniti gazirana pića i sportska sa nečim što stvarno može uticat na vaše zdravlje.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak