Možda je jabuku najjednostavnije jesti ako joj ogulite koru, ali to sigurno nije najzdraviji način. Veliki broj ljudi, vjerovatno nesvjesno, cijeli život jabuku jede pogrešno jer guljenjem kore, svoj organizam uskraćujete za čitav niz zdravstvenih prednosti.
Cijeli život jedete jabuku pogrešno?
Kora je važnaUkratko, u kori jabuke se kriju njeni najzdraviji sastojci.
“Jabuke se nutritivno bogate. Biljni spojevi polifenoli su ključ mnogih zdravstvenih prednosti, a nedavno je otkriveno da polifenoli iz jabuke imaju važnu ulogu u mršavljenju i smanjenju rasta stanica raka. One čak usporavaju i razvoj osteoartritisa”, govori nutricionistica dr. Joanna McMillan.
Međutim, čak i ako uklonite koru jabuke, u organizam ćete unijeti određenu količinu polifenola. Nutricionista, pak, savjetuje da je najbolje da je pojedete neoguljenu.
"Najzdraviji način konzumiranja ovog voća je da jabuku jedete neoguljenu, jer je u kori sadržano čak dva i po puta više polifenola", dodaje McMillan.