Cijeli život jedete jabuku pogrešno?

Kora je važna

Možda je jabuku najjednostavnije jesti ako joj ogulite koru, ali to sigurno nije najzdraviji način.   Veliki broj ljudi, vjerovatno nesvjesno, cijeli život jabuku jede pogrešno jer guljenjem kore, svoj organizam uskraćujete za čitav niz zdravstvenih prednosti.

Ukratko, u kori jabuke se kriju njeni najzdraviji sastojci.

“Jabuke se nutritivno bogate. Biljni spojevi polifenoli su ključ mnogih zdravstvenih prednosti, a nedavno je otkriveno da polifenoli iz jabuke imaju važnu ulogu u mršavljenju i smanjenju rasta stanica raka. One čak usporavaju i razvoj osteoartritisa”, govori nutricionistica dr. Joanna McMillan.

Međutim, čak i ako uklonite koru jabuke, u organizam ćete unijeti određenu količinu polifenola. Nutricionista, pak, savjetuje da je najbolje da je pojedete neoguljenu.

"Najzdraviji način konzumiranja ovog voća je da jabuku jedete neoguljenu, jer je u kori sadržano čak dva i po puta više polifenola", dodaje McMillan.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak