Šećer je šećer, a med je (pretežno) šećer. Ipak, ako trebate napraviti zdraviji izbor, onda je odgovor logično na strani pčelinjeg cijenjenog proizvoda.
Da li je med zdraviji od šećera?
Odgovor stručnjaka
Ljudsko tijelo razlaže hranu u glukozu i na kraju je koristi kao gorivo, što je složenija hrana, organizam mora uraditi više posla kako bi je razložio. Šećer je sastavljen od 50 posto glukoze i 50 posto od fruktoze, te se obično nalazi u voću i jako je jednostavan za razlaganje i zbog toga kažemo da brzo "ulazi u krv", a višak toga tijelo počinje tretirati kao masnoću i tako je i slaže.
S druge strane med je također sastavljen većinom od šećera ali za razliku od ove prve tvari sastavljen je od svega 30 posto glukoze i manje od 40 posto fruktoze. Također 20 posto strukture otpada na druge šećere koji su izmiješani i od kojih je većina jako složena, a tu je i dekstrin, jedna vrsta brašnjavih vlakana. Ovo sve objašnjava što vaše tijelo troši više energije za razlaganje meda u glukozu, a istodobno tijelo akumulira manji broj kalorija.
Med pored svega navedenog sadrži i elemente u tragovima poput stvari koje su pčele pokupile tokom svojih putovanja od cvijeta do cvijeta, a to ovisi o regiji i vrsti meda do koje smo došli. Tako neki mogu imati različite količine minerala poput selena i cinka, kao i razne vitamine. Ono što dodatno ide u prilog medu kao mnogostruko boljem izboru je to što se ne razgrađuje u prirodi pa ne sadrži nikakve konzervanse i aditive.
Kao i sa bilo čim slatkim, moguće je pretjerati, ali ako želite iskoristiti kašiku i zagrabiti neko sladilo za čaj, onda je med definitivno bolji izbor od šećera.