Da li pivo sadrži gluten?

Treće najpopularnije piće na svijetu

Pivo je popularno alkoholno piće u kojem ljudi širom svijeta uživaju već hiljadama godina. Zanimljivo je da je upravo pivo treće najpopularnije piće na svijetu, odmah iza vode i čaja. Pivo sadrži hmelj, vodu, kvasac i ječam - zrno koje sadrži gluten. Stoga su se mnogi istraživači fokusirali na sadržaj glutena u pivu, te sigurnost konzumiranja ovog pića za osobe koje imaju celijakiju.

Da li pivo sadrži gluten?
Pexels

Kako se pravi većina piva?

Kuhanje piva složen je proces koji uključuje fermentaciju. Ovo piće pravi se fermentacijom šećera iz žitarica koristeći kvasac. Kvasac probavlja šećer da bi se stvorio alkohol.

Pivo obično uključuje četiri glavna sastojka:

  • Voda - Uobičajeno je da čini više od 90% konačnog proizvoda, te je ovo glavni sastojak
  • Hmelj - Tradicionalno se dodaje kako bi pružio jedinstven, gorak okus
  • Žitarica - Kao izvor šećera za vrenje najčešće se koristi ječam, pšenica i raž - koja sadrže gluten
  • Kvasac - Ovaj živi jednoćelijski organizam probavlja šećer da bi stvorio alkohol

Pivovare mogu koristiti i druge žitarice, šećer, arome i aditive kako bi pivu pružile jedinstvene boje, ukuse i arome. Neke od njih mogu sadržavati i gluten.

Vrste piva i sadržaj glutena

Pojedinci s celijakijom moraju u potpunosti isključiti gluten iz ishrane. Gluten kod ovih ljudi može oštetiti crijeva i prouzrokovati bol u stomaku, dijareju, neobjašnjiv gubitak kilograma i lošu apsorpciju hranjivih sastojaka. Zato je ključno da svi koji imaju celijakiju ili osjetljivost na gluten budu svjesni sadržaja glutena u svojoj hrani i pićima, uključujući i pivo.

Količina glutena u pivu mjeri se u dijelovima na milion (ppm). U većini zemalja hrana i piće moraju sadržavati manje od 20 ppm glutena da bi se smatrali bezglutenskim proizvodima. Najčešće konvencionalno kuhano pivo sadrži puno više od 20 ppm glutena, iako tačna količina varira ovisno o procesu kuhanja i korištenim sastojcima. Evo prosječnog sadržaja glutena u uobičajenim vrstama piva:

  • Veliko pivo: 63 ppm
  • Tamno pivo: 361 ppm
  • Slatko, voćno pivo: 3.120 ppm
  • Pšenično pivo: 25.920 ppm

Kao što vidite, najčešće vrste piva sadrže razinu glutena koja nije sigurna za ljude s celijakijom.

U većini zemalja - uključujući SAD, Kanadu i mnoge evropske zemlje - pivo mora imati manje od 20 ppm glutena da bi se smatralo bezglutenskim. Stručnjaci sugeriraju da većina pojedinaca oboljelih od celijakije mogu konzumirati tu razinu glutena bez ikakvih štetnih učinaka. Kako bi se udovoljilo ovom standardu, neke pivovare piće prave od zrna koja prirodno ne sadrže gluten, poput riže i kukuruza. Neke pivare razvile su tehnike za smanjenje glutena u tradicionalnom pivu od ječma, proizvodeći pivo tako da uklone gluten.

Ipak, nema garancije da je pivo iz kojeg je gluten uklonjen sigurno za pojedince koji imaju celijakiju. Iako je prerađen kako bi se smanjio sadržaj glutena, ne postoji pouzdan test za provjeru količine glutena koju sadrže.

Za osobe koje pate od celijakije najbolje je da se drže vrsta koje su označene kao bezglutenske!

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak