Da li trebamo jesti sirova jaja ?

Prednosti i mane

Jaja su jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Sadrže brojne važne hranljive sastojke i mogu vam pružiti impresivne zdravstvene prednosti. Sirova jaja imaju sve iste prednosti kao kuhana jaja. Međutim, uzimanje sirovih jaja izaziva zabrinutost zbog rizika od zaraze Salmonele. Također, apsorpcija nekih hranljivih materija može se smanjiti ili čak potpuno blokirati.

Da li trebamo jesti sirova jaja ?

Sirova jaja su hranjiva !
Kao i kuhana jaja, sirova jaja su izuzetno hranjiva. Ona su bogata visokokvalitetnim proteinima, zdravim mastima, vitaminima, mineralima, antioksidantima koji štite oči i različitim hranjivim sastojcima.

Jedna cjelina, veliko sirovo jaje (50 grama) sadrži:
Kalorije: 72.
Proteini: 6 grama.
Masti: 5 grama.
Vitamin A: 9%
Vitamin B2 (Riboflavin): 13%
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina): 8%
Vitamin B12 (Kobalamin): 7%
Selen: 22%
Fosfor: 10%
Folat: 6%

Pored toga, jedno sirovo jaje sadrži 147 mg holina, esencijalnog hranjivog materijala koji je važan za zdravu funkciju mozga. Holin takođe može igrati ulogu u zdravlju srca. Sirova jaja su takođe bogata luteinom i zeaksantinom. Ovi važni antioksidanti štite vaše oči i mogu smanjiti rizik od bolesti oka.
Važno je napomenuti da su skoro svi nutrienti koncentrirani u žumancima. Bjelance se uglavnom  sastoji od proteina.

Protein u jajima se ne može dobro apsorbirati
Jaja su jedan od najboljih izvora proteina u vašoj ishrani. U stvari, jaja sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina u pravim omjerima. Iz tog razloga, oni se često nazivaju "potpunim" proteinskim izvorima.
Međutim, konzumiranje sirovih jaja može smanjiti apsorpciju ovih kvalitetnih proteina. Jedna mala studija upoređivala je apsorpciju proteina iz kuhanih i sirovih jaja kod 5 osoba. Studija je pokazala da je 90% proteina u kuhanim jajima apsorbirano, ali samo 50% u sirovim jajima. Drugim rečima, protein u kuhanim jajima bio je 80% svježiji. Iako se proteini bolje apsorbuju iz kuhanih jaja, neki drugi hranjivi sastojci mogu se malo smanjiti kuhanjem. To uključuje vitamin A, vitamin B5, fosfor i kalijum.

Sirova jaja mogu biti zagađena bakterijama
Sirova jaja mogu da sadrže salmonelu, vrstu štetnih bakterija. Ove bakterije se mogu naći na školjkama, ali i unutar jaja. Konzumiranje kontaminiranih jaja može uzrokovati trovanje hranom. Simptomi trovanja hranom uključuju stomačne grčeve, dijareju, mučninu, groznicu i glavobolju. Ovi simptomi se obično pojavljuju od 6 do 48 sati nakon konzumiranja hrane i mogu trajati od 3 do 7 dana.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak