Većini ljudi je dobro poznat efekat kafe kojim ubrzava probavu, a što mnogi smatraju neugodnim.
Kako smanjiti uticaj kafe na probavu?
Mnogima neugodni efekatRadi se o tome da kofein istinski utiče na ubrzanje metabolizma, pa tako i samog procesa varenja hrane kog u određenim situacijama značajno ubrza. Budući da to nije efekat koji svakome prija, posebno ako se kafa uglavnom svaki put ispija u toku radnog vremena ili u gradu, mnogi se pitaju kako izbjeći taj efekat kofeina.
Odgovor je prilično jednostavan - unošenjem manje kofeina, slabije će se uticati i na sam probavni proces.
Stoga, prilikom odabira kafe treba birati onu s manje kofeina, kao i onu koja se duže peče. Smatra se da bi espreso mogao biti dobar izbor.
U slučaju kada se baš ne može birati vrsta kafe, a postoji i potreba za većom dozom kofeina, uticaj na probavu se može smanjiti tako što se kafa popije malo kasnije u danu i na puniji stomak, s obzirom na to da tada probava svakako ima mnogo posla te je nije moguće baš drastično ubrzati.
U svakom slučaju, važno je napomenuti da sav taj uticaj kafe na probavu nije štetan, jer sa sobom nosi i pozitivne efekte kao što je eliminisanje toksina iz organizma.