Kako smanjiti uticaj kafe na probavu?

Mnogima neugodni efekat

Većini ljudi je dobro poznat efekat kafe kojim ubrzava probavu, a što mnogi smatraju neugodnim.

Kako smanjiti uticaj kafe na probavu?

Radi se o tome da kofein istinski utiče na ubrzanje metabolizma, pa tako i samog procesa varenja hrane kog u određenim situacijama značajno ubrza. Budući da to nije efekat koji svakome prija, posebno ako se kafa uglavnom svaki put ispija u toku radnog vremena ili u gradu, mnogi se pitaju kako izbjeći taj efekat kofeina.

Odgovor je prilično jednostavan - unošenjem manje kofeina, slabije će se uticati i na sam probavni proces.

Stoga, prilikom odabira kafe treba birati onu s manje kofeina, kao i onu koja se duže peče. Smatra se da bi espreso mogao biti dobar izbor.

U slučaju kada se baš ne može birati vrsta kafe, a postoji i potreba za većom dozom kofeina, uticaj na probavu se može smanjiti tako što se kafa popije malo kasnije u danu i na puniji stomak, s obzirom na to da tada probava svakako ima mnogo posla te je nije moguće baš drastično ubrzati.

U svakom slučaju, važno je napomenuti da sav taj uticaj kafe na probavu nije štetan, jer sa sobom nosi i pozitivne efekte kao što je eliminisanje toksina iz organizma.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak