Koliko šećera dnevno smijemo unijeti u organizam? - Body.ba

Tačan broj!

Koliko šećera dnevno smijemo unijeti u organizam?

Piše: Selma

Subota, 14.04.2018.

Koliko šećera dnevno smijemo unijeti u organizam?

Čaša narandžinog soka i zobena pločica na prvi se pogled čine kao zdrav jutarnji obrok za djecu, no naučnici s Instituta Max Planck upozoravaju da oboje može biti prepuno šećera, čega roditelji najčešće nisu svjesni.

Njemački naučnici kažu da većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera sadržanu u pojedinim obrocima koje nude svojoj djeci. Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je i da loše procjenjuju jedno i drugo.

Većina ovakvih pločica kupljenih u trgovini sadrži gomilu šećera i hemikalija, što može utjecati na pad energije sredinom dana. Na kraju se pokaže da je isto pojede li dijete zobenu pločicu ili bilo kakvu drugu čokoladicu. Podsjećaju da je nerijetko najzastupljeniji sastojak energetskih pločica sirup smeđe riže, koja je često prisutna u slatkim bombonima.

Rezultati kompjutoriziranog testa provedenog na Institutu Planck i na Sveučilištu Manheim pokazali su da 74 posto od 305 roditelja nije znalo vrijednost šećera, izraženu u kockicama, koju je sadržavala hrana što su je donijeli na procjenu. Radilo se većinom o energetskim pločicama i prutićima mueslija, narančinu soku kupljenom u trgovini, Coca-Coli, pizzi, jogurtu i kečapu.

Procjene roditelja bile su posebno loše kad se radilo o voćnim jogurtima. Oko 92 posto ispitanika loše je procijenilo količinu šećera u tome napitku, a radilo se o prosječno čak sedam kockica šećera po čašici. Oko 84 posto ispitanih roditelja loše je procijenilo i količinu šećera u narandžinom soku, posebno onom kupljenom u trgovini.

Njemački naučnici kažu da posebnu pozornost treba posvetiti jogurtima na kojima stoji oznaka "light". Njih smatramo zdravijima, no nije nužno tako. Naime, brojni light proizvodi imaju smanjen udio kalorija, ali često i veće količine dodanog šećera. Takav je slučaj s voćnim light jogurtima.

Voćni jogurt može sadržavati i do 17 grama šećera, a za usporedbu, jedna porcija sladoleda sadrži 20 grama šećera.

Umjesto toga djetetu za doručak ponudite grčki jogurt sa smanjenim udjelom masnoća, čiji će ga proteini duže držati sitim. Važno je i to što takav jogurt ne sadrži dodane šećere.

Svježe, toplo pecivo od bijelog brašna, upozoravaju njemački znanstvenici, najčešće je jednako kao nekoliko kriški bijeloga hljeba, što znači jako puno ugljikohidrata. Bolje je odabrati peciva od cjelovitih žitarica s malo maslaca od kikirikija. Ona sadrže proteine i zdrave masnoće te će dijete dugo držati sitim i punim energije.

Zamku predstavljaju prerađene pahuljice i one sa smanjenim udjelom vlakana. Njih je najbolje zamijeniti "običnim" zobenim pahuljicama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa kada je riječ o djeci, ali i o odraslima. Dakle, unosimo li dnevno u organizam 2000 kalorija, od šećera bi trebalo potjecati do 200 kalorija. Dvjesto grama šećera otprilike je kao 10 konzumnih paketića šećera za kavu.

Za djecu u dobi između sedam i deset godina to znači maksimalno 15 kockica šećera.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Filmska i modna ikona

Evo šta je Audrey Hepburn jela svaki dan

Audrey Hepburn je ikona iz više razloga. Ne samo da je bila nadarena, da je bila dobitnica Oscara i posvećeni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Bridget Malcolm

I Victoria's Secret anđeli se bore s kilogramima

Mnogima zvuči nevjerovatno da kroz slične probleme s kilograma uopšte mogu prolaziti i neki od najuspješnijih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

Pio i bilježio promjene

Šta se dogodi kada pijete 10 limenki cole dnevno?

George Prior je 50-godišnji otac dvoje djece koji je cijelom svijetu želio jednom za sva vremena tačno...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Šampionski obrok

Tjestenina sa sosom je obrok najvećeg šampiona

Tjestenina je jedan od najlakših izvora ugljikohidrata za varenje koji sa sobom nosi ogromnu kalorijsku...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)