Nutricionisti i ljekari specjalizovani za pitanja zdrave ishrane kao najboljeg preventivnog načina izbjegavanje zdravstvenih problema, uvijek isti krug namirnica označavaju opasnim i onima koje treba izbjegavati po svaku cijenu.
Lista sastojaka koje nutricionisti nikada ne jedu
Čitajte deklaracijeVjerovatno ste i vi jedna od većine osoba koje uopšte ne gledaju deklaracije na pakovanjima prehrambenih proizvoda, ali ako bi gledali stručnjake, niti jedan od istinskih poznavalaca ne bi kupio proizvod u kom je sadržan jedan od ovih sastojaka:
- Transmasne kiseline
Zasićene masnoće jesu problem i jedan su od najnezdravijih sastojaka s kojima se susrećemo u ishrani, pa se zbog toga preporučuje njihovo izbjegavanje u što je moguće većoj mjeri, te baziranje na nezasićene masnoće kakve su maslinovo ulje, kikiriki puter, Omega 3 i neke rjeđe namirnice. Međutim, ni zasićene masne kiseline nisu problematične kao transmasne kiseline, koje su nastale umjetnim putem i koje se dodaju prerađenoj hrani kako bi im produžile rok trajanja. Transmasne kiseline su izazivači srčanih oboljenja.
- Karaginan ( Carrageenan)
Aditiv koji je široko primijenjen zbog svoje sposobnosti hidratacije. Sprječava taloženje i raslojavanje i osigurava jedinstvenost gustoće. Moguće ga je pronaći u kondenzovanom mlijeku, napicima od kakaa, dječijoj hrani i drugim tečnim proizvodima.
- Umjetni zaslađivači
Paradoksalno, većina proizvoda kojima je na pakovanjima posebno naznačeno "dijetalni" upravo svoj slatki okus temelji na ovim hemijski proizvedenim sastojcima. Naučnici su u jasnu vezu uspjeli dovesti pojavu dijabetesa tipa II i korištenje umjetnih zaslađivača.
- Mononatrijev glutaminat
Pojačivač okusa koji je opšteprisutan u gotovim proizvodima. Činjenica je da zaista poboljšava okus, ali isto tako i razara mozak, remeti rad hormona, a stoji i iza cijelog niza opakih bolesti.
- Visoko-fruktozni kukuruzni sirup
Još jedna zamjena za šećer, a ovoga puta ne zbog toga što nema svojstva debljanja i izazivanja raznih zdravstvenih problema, već jednostavno, što je jeftiniji od šećera te što produžuje rok trajanja proizvoda. I ovaj sastojak stoji iza brojnih zdravstvenih poremećaja.
Svemu ovome treba dodati još i sam šećer. Svi ga koristimo, ali ako se zapitamo šta je uopšte potaklo ljude na razvoj i proizvodnju umjetnih zaslađivača, koji su veliko zlo, shvatit ćemo da je i sam šećer zlo odgovorno za pretilost kod ljudi, za bolesti poput dijabetesa, i slično.