Ljetna grickalica: Zdravstvene prednosti kuhanog kukuruza za vas

Ukusna i pristupačna namirnica

Kukuruz se obično smatra povrćem, međutim, ovo je zapravo žitarica. Ova namirnica je bogata vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima, a tokom ljeta mnogi ljudi uživaju u njoj.

Ljetna grickalica: Zdravstvene prednosti kuhanog kukuruza za vas

Postoje različite vrste kukuruza, a vi ste vjerovatno navikli na tipičnu žutu sortu. Jeste li znali da kukuruzi dolaze i u mnogim drugim bojama, poput crvene, narandžaste, ljubičaste, plave, bijele, pa čak i crne? Ako uživate u ovoj ukusnoj grickalici, onda će vas ove prednosti kukuruza za zdravlje vjerovatno obradovati:

Smanjuje rizik od anemije

Kukuruz je bogat vitaminima B12, folnom kiselinom i željezom koji pomažu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca u tijelu. Pomaže u smanjenju rizika od anemije, pružajući dovoljno hranjivih sastojaka potrebnih za proizvodnju svježih crvenih krvnih zrnaca. Prema nutricionistima, 1 šolja sirovog kukuruza sadrži 125 kalorija, 27 g ugljikohidrata, 4 g proteina, 9 g šećera, 2 g masti i 75 mg željeza.

Pojačivač energije

Ako ste sportaš ili volite da se znojite u teretani, onda definitivno treba da uključite kukuruz u vaše svakodnevne obroke. Kukuruz sadrži složene ugljikohidrate koji se probavljaju sporijim tempom, što zauzvrat daje energiju na duže vrijeme. Jedna šoljica kukuruza daje oko 29 grama ugljikohidrata koji ne samo da pružaju fizičku energiju već osiguravaju pravilno funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Može vam pomoći da potaknete zdravo debljanje

Želite dobiti nekoliko kilograma na zdrav način? Kukuruz može biti idealan pomoćnik. Ovo može biti zdrav dodatak obroku ako želite dobiti nekoliko kilograma. Ako jedete nezdravu hranu i loše masnoće, dugoročno ćete se suočiti s drugim zdravstvenim problemima. Kukuruzom ne samo da dobivate zdrave kalorije, već i mnoštvo vitamina i vlakana dobrog kvaliteta.

Smanjuje razinu šećera i holesterola u krvi

Kukuruz šećerac i kukuruzno ulje povećavaju protok krvi, smanjuju apsorpciju holesterola i regulišu insulin, što ga čini izvrsnim izborom za dijabetičare i pacijente sa holesterolom. Kukuruz je bogat ugljikohidratima, sjajan je izvor energije, bogat je hranjivim sastojcima, vitaminima B1, B5 i vitaminom C. Svi ovi sastojci pomažu u borbi protiv bolesti, te stvaraju nove ćelije. Kukuruz je također bogat vlaknima, koji pomažu u snižavanju holesterola u tijelu.

Korisno tokom trudnoće

Konzumiranje kukuruza tokom trudnoće ima brojne koristi za majku i bebu. Kukuruz je bogat folnom kiselinom, a sadrži zeaksantin i patogenu kiselinu što smanjuje rizik od urođenih mana kod bebe. Može zaštititi bebu od mišićne degeneracije i fizioloških problema. Zbog visokog sadržaja vlakana, smiruje i zatvor, što je vrlo uobičajena briga za buduće majke.

Zdrava koža

Kukuruz sadrži vitamin C i likopen (antioksidanti) koji povećavaju proizvodnju kolagena i sprječavaju da slobodni radikali oštete kožu. Proizvodi poput kukuruznog ulja i kukuruznog škroba mogu se izravno nanositi na kožu i često koristiti kao sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

Komentari (1)

Kukuruz je izuzetno dobar jedem ga svaki dan. I dobro se sjećam.

Nedzad Hodo
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak