Ljuto zdravlje - Body.ba

Korisni savjeti

Ljuto zdravlje

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 06.10.2014.

Ljuto zdravlje

Možda mnogi od fanatika ljute hrane nisu ni svjesni šta nudi njihovo pomalo ili malo više bolno zadovoljstvo ishrane različitog vida ljutih paprika, i najvjerovatnije ih jedu samo zbog činjenice što povećavaju apetit. One su jako zdrave, a donosimo vam razloge zbog kojih i vi koji ne volite ljuto, ipak to nekad probate.

Sastojak kapsaicin koje je osnovni dio svih ljutih paprika je u suštini fitohemikalija koja ima povećanu antioksidativnu moć i ukoliko možete izdržati ljutino, suze i vrelinu koje su proraćeni elementi ljutih paprika, one će vam uzvratiti sa brojnim beneficijama za vaše zdravlje. Iako čisto informativno, koliko je ljuća paprika, toliko je količina kapsaicina veća, zato budite hrabriji. 

Mršanje

To što vas ljuto preznoji i crveni nije bez razloga. Kapsaicin aktivira lučenje adrenalina i podiže tjelesnu temperaturu, a sa tim poboljšava metabolizam i sagorijevanje dodatnih kalorija.

Ljuto isto predstavlja pravo žarište masnoća što poboljšava metaboličku aktivnost masnih ćelija (adipociti) i čini ih manjim. 

Srce

I mašinerija koja nas drži u životu ima svoje beneficije od ljutog. Pored mršanja koje pomaže u radu srca, kapsaicin umanjuje krvni pritisak i prorjeđuje krv s čim se spriječava zgrušavanje krvi.

Istraživanja koja su rađena u zemljama u kojima narod uživa u ljutom kao što je Tajland pokazuju da redovno komzumiranje ljute hrane umanjuje incidenciju brojnih srčanih oboljenja. 

Rak

Istraživanje objavljenja u Cancer Research u 2006 godini su pokazala da kapsaicin spriječva daljnje razmnožavanje ćelija raka prostate. Čak 80% ćelija prostate pogođenih rakom su tokom istraživanja bila uništena. 

Dodatna istraživanja pokazuju da on pomaže u prevenciji od raka pankreasa za 50%, ali ipak ove supstance nisu još uvijek dobile dozvolu da se koriste u liječenju raka, jer su potrebna dodatna istraživanja. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson iskreno

Bodybuilder otvorio dušu: Jedva čekam povlačenje

Dexter Jackson je istinska legenda bodybuildinga, nesalomljivi sportista koji na najbolji način svijetu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

I do 500 funti dnevno

Lični kuhari zvijezda fudbala zarađuju bogatstvo

Nestvarno mnogo plaćeni frizeri fudbalskih zvijezda čije kreacije na glavama predstavljaju na svakoj novoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Alkoholičarske nacije

Top 5 država u kojima se konzumira najviše alkohol

Pored toga što alkohol uništava zdravlje i sputava fizičke performanse ljudskog tijela, većina ljudi ne mari...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Zvanične statistike

Top 5 država svijeta sa najdebljim stanovništvom

Jedan od najboljih pokazatelja da se na stilove života i načina ishrane pripadnika nekih nacija ne treba ni...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)