Brojna istraživanja su dokazala da dijete bazirane na niskom unosu ugljikohidrata imaju mnogo više efekta od dijeta koje su zasnovane na niskom unosu masnoća. Međutim, prije nego što ih otpišete iz ishrane, sjetite se da vjerovatno ne bi mogli preživjeti bez ugljikohidrata.
Najbolji ugljikohidrati: 8 nezaobilaznih namirnica
Nezaobilazno gorivoOni su esencijalno gorivo naših tijela i mozgova, posebno kada radimo bilo kakvu vrstu fizičke aktivnosti. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki i to je ključ svega, zbog toga ćete nerijetko čuti za podjelu na dobre i loše ugljikohidrate.
Loši su obično bazirani na jednostavnim spojevima, a najčešće se mogu naći u obliku slatkih namirnica, s druge strane dobri UH, koji se još nazivaju složenim ugljikohidratima imaju više raznoliku strukturu, a obiluju i vlaknima koja su od jako velike važnosti za probavu ali i za duže držanje osjećaja sitosti.
Tim vođeni, stručnjaci su za čuveni Huffington Post izdvojili 8 najkvalitetnijih namirnica koje obiluju ugljikohidratima, te čvrsto preporučuju njihovo korištenje u svakodnevnom pripremanju obroka.
- Grah
Kvalitet graha se ogleda u sastavu koji je bogat proteinima i ugljikohidratima, a najzanimljivije je to što nekih 7 grama UH sadržanih u grahu u sebi ima čak 2 grama vlakana.
- Tikva
Osim što spada među najzdravije vrste povrća generalno, tikva je i bogat izvor vlakana. Tako da posuda kuhane tikve sadrži približno 22 grama ugljikohidrata, a više od 6 gr. su vlakna.
- Zob
Zob i zobene pahuljice, koje predstavljaju jedan od najboljih mogućih izbora namirnica za doručak, u svojoj strukturi sadrže vlakna koja su kroz neka istraživanja dovedena u vezu sa poboljšanjem srčanog zdravlja i regulacije tjelesne težine, te snižavanje nivoa holesterola.
- Kokice
Možda i najbolje i najzdravije grickalice koje sebi možete priuštiti. Ako izuzmemo masnoću i sol (koje treba izbjegavati), jedna posuda kokica sadrži 6 grama ugljikohidrata od kojih jedan gram otpada na vlakna. Zanimljivo je da sve to sadrži samo 31 kaloriju što je fenomenalno.
- Kvinoja sa leblebijama, karijem i limetom
Jelo koje vjerovatno nikada nismo vidjeli u našim kuhinjama zbog svojih specifikacija definitivno zaslužuje šansu. Jedan tanjir ovog jela sadrži 5 grama vlakana, a tu su još i proteini, te svih 9 esencijalnih aminokiselina koje unosimo samo kroz ishranu.
- Slatki krompir
Sve vrste krompira (bez guljenja kože) predstavljaju odličan izvor ugljikohidrata, ipak, slatki krompir se izdvaja po tome što sadrži i vitamin C, kalij, a tu su i proteini.
- Banane
Voće koje se odlično nosi i sa rivalima kakva su specijalna sportska pića koja su izmišljena kako bi osiguravala dovoljne količine energije. Osim što su bogate prirodnim šećerima, banane također sadrže i 3 grama vlakana i značajnu dozu vitamina B6, ključnog za više od 100 različitih funkcija u organizmu.
- Bobičasto voće
Svaka od podvrsta ovog ukusnog voća će osigurati određene količine vlakana, vitamina i antioksidanasa. Borovnice su najbolji izbor, budući da puna posuda ovog voća sadrži tek neke 84 kalorije.